29. des. 2015

Forberedelser og 'to do' lister til Nyttårsmenyen

Alt du kan forberede blir mindre tid på kjøkkenet når du har gjester,
og ikke minst alt går som planlagt !!!

Skjemaene kan skrives ut ved å klikke HER
og eventuelle forandringer kommer kun 
i den utskriftsvennelige utaven.

Derfor planlegger jeg alt i hodet og på pairet,
slik er det bare å følge tråden uten å bli vippet av pinnen,
og skulle det oppstå forglemmelser så har jeg all oppmerksomhet ledig og kan raskt finne løsningen.

Når du velger servise skal du tenke på hva du har,
hvordan (farger) du skal pynte bordet og hva som passer til maten.
-utseende, størrelse, farger-





Bruk det du har, med mindre du har ett stort budsjett og anledning til å kjøpe masse nytt er det bedre å bruke penger på gode ingredienser enn flotte asjetter som kanskje blir vanskelig å bruke igjen.
Min løsning ble på midt minimale budsjett å kjøpe en pakke med papptallerkener i gull og 4 nye firkantete asjetter i glass som jeg alikevel lenge hadde vurdert å kjøpe.
Ingen skam å bruke papp eller plast,
men unngå bestikk i plast eller tallerkener i papp der det skal brukes kniv...

Størrelse/utseende på asjetter og skåler bør passe til maten,
hvis du da ikke elsker store tallerkener med en liten dott med mat i midten...
Jeg lot den store hvite tallerkenen til kjøtt-hovedrett stå på bordet, og det ble fint underlag til alle de små som kom før.
Neste triks var å sette en liten tallerken på hodet som underlag for aquavit gelen som kom etter,
deretter snu denne klar til ost !
hvis du har mye likt (stilig) kan du fordele det jevnt utover i måltidet,
uansett så blir det litt som det blir da det jo til syvende å sist må passe rettene...

Farger er personlig og tradisjonene til Nyttår kan variere,
jeg er vant til f.eks. mørkeblå lys, men i år blir det hvitt og gull...
Kanskje du fortsetter i julefargene eller har andre favoritter :-)
Gå enten for å blande alle farger eller velg 2-3 som går igjen i alt deco og service.
Mat er sjelden pent på fargete tallerkener, det beste er hvit, beige og noen ganger sort etter som maten er hvit (fisk, rotmos) eller mørk (kjøtt,grønn kål) en hvit fisk med hvit saus kan være ganske kjedelig på en hvit tallerken, som f.eks. en tomatsuppe i rød bolle...

Her ble mitt valg til de 12 rettene i Nyttårsmenyen:

Servise som passer til rettene tas frem og settes på benken i riktig rekkefølge.
Det som skal serveres med og pynte retten legges oppå/foran...





  1. Ørret m/ avocado : liten (hvit/lys) asjett
  2. Tzatzaki Suppe med Reker: coctailglass / vinglass / bolle (glass, hvit/sort)
  3. Tartare Kamskjell m/ champagnesorbet: små skåler på liten asjett (glass, gull, farge)
  4. Queue de Langouste/hummer m/ saus: tallerken (gull, mørk farge)
  5. Baconskål m/ asparges og smør: asjett m/ liten skål , tapas skje e.l. (glass, hvit)
  6. Foie Gras : liten rund flat skål/ asjett e.l. (glass, hvit, sort)
  7. Julepølse m/appelsin og Pistasj: liten avlang glassskål/ asjett (glass/hvit/sort)
  8. Viltstek m/tilbehør evnt saus: Stor tallerken, skåler til saus-tilbehør (hvit/ lys farge)
  9. Aquavitgele: i lite drammeglass/ syltetøyglass/ på skål (glass/hvit)
  10. Osteanretning: asjett (valgfri farge da osten kommer på eget fat)
  11. Rocher Kurv: asjett gjerne i gull da de fleste ferrero sjokolader er pakket i gull, (hvit/glass)
  12. Marinert Frukt: Skål/bolle (glass/hvit/svart)

Da var tankearbeidet gjordt og vi må forberede de forskjellige rettene så godt som mulig.
Jeg begynner ofte bakerst da de fleste desserter etc kan gjøres ferdig å stå en stund (til og med til neste dag) det gjelder også enkelte sauser, geleer etc. Noe kan kokes og stekes ferdig, andre ting legges i riktig fat og evnt krydres etc.
Slik ser min planlegging ut, Rocher kurvene ble gjordt ferdig dagen før sammen med fruktskåler, så de står øverst på listen. Resten ble gjordt fra ca kl 14.00 til 18.00 og deretter ble det tid til overs, men det er bedre å være godt forberedt en forsinket og stresset. God tid til å dekke å sette frem service på benken sammen med det som kunne stå ute av tilbehør og pynt, du kan også skrive små post-it lapper for å minne om det som står i kjøleskapet etc.  I omtrentlig rekkefølge:


  • lage rocher kurver-fryse ned 1 time- ta vekk ballongen
  • lage brød hvis du ikke har kjøpt ferdig eller dropper det
  • raspe agurk, blande med salt og la stå en liten time
  • sette mussernde vin og hvitvin til kjøling, lage isbiter.
  • lage fruktskåler
  • lage sitronsmør og sette på kjøl
  • fryse ned musserende vin (til sorbet)
  • hell av vannet av agurk-raspet og la stå litt til
  • lage krem til dessert og fylle skålene -pynte og sette i kjøleskap
  • Krydre og sette viltstek til steking på 80 grader
  • hell av mer vann av agurkraspet og lag tzatziki
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • hakke pistasjnøtter
  • lage appelsinstjerner (skiver eller gele), rasp skall til pynt
  • ta opp vi og evnt helle i en decanter
  • lage osteanretning
  • steke kammkjell og lage tartaren-settes kaldt
  • rense rosenkål og oca/jordskokk og koke-dampe de-skylle i kaldt vann-legg i former til oppvarming
  • rense og marinere reker -kjøl
  • koke rekekraft
  • skjær sitronskiver
  • legge surkål i serveringsskåler -kjøl
  • lage ørret/avocadopakker og sette på kjøl
  • koke opp asparges (hvis de er frosne)
  • trekke langouste/hummer 10 min i rekekraft- sile
  • sette sammen i baconskåler -fylle m/asparges -kjøl
  • lage sitronsaus
  • dele langouste/hummer i to og legge i form
  • skjære opp julepølse og legge i form ferdig til steking
  • skjære opp brød
  • forberede servise og urter til pynt etc, salatblader, blomster, nøtter..
  • skjær opp sitronsmør
  • sjekk steken temperatur under 65 sett opp varmen/over: slå av...



Etter at hver etappe er gjordt haker jeg av,
slik ser jeg hvor mye som er gjordt og står igjen å gjøre.
Når alt er haket av sjekker jeg med hver rett at det ikke er noe mer å gjøre,
som regel er det ett par ting til som kan gjøres...


Da er det bare å vente på gjestene før du kan trylle frem 12-retters festmeny så enkelt som bare det ;-)

Velkomstdrink ?
-i så fall unngå mettende snacks til, gå for små exotiske fruktbiter...
- noe med anisfrø...

Når gjestene er kommet og alt er klart til å begynne Gourmet-måltidet, 
har jeg en egen plan for serveringen også ;-)

Servering og hva du gjør når:





Server hvitvin...

1… Ørret m/avocado
-ørretpakkene legges på asjett
-Ha tzatziki i coctailglassene (?) og sett reker + sitronskive på kanten- pynt med dill
-ta ut isterningene med mousserende vin
-Ta ut steken, Sett stekeovnen på 180 grader (varmluft eller 190).
-Servere Ørreten




2. Tzatziki m/reker
-hvem som helst kan ta av etter ørreten og hente tzatziki-glassene …Klar til servering




3. Tartar og Champagnemousse
-Legg isbitene i en kjøkkenmaskin med kniv og kjør til mos: sorbet
-legg skåler med tartar på tallerken og legg ved en skje sorbet (i egen skål eller ved sien av)
-sett langouste/hummer halene + oca/jordskokkene i ovnen : klokka på 10 minutter
-sett på vann til koking /vannbad
-server tartar og vent til klokka ringer med  ta av bordet…




4. Langouste/hummer
- Varm opp sausen: Vannbad
- legg på tallerken: langouste, oca/jordskokk, saus: pynt med ørretegg og gressløk
-sett baconskålene i stekeovnen og klokka på 10 minutter
-server




5. Baconskålene
- legg baconskålene på asjett med skål/skje med smør, eventuelt ha smøret oppå




6. Foie Gras
-legg foie gras skivene på asjett/skål + litt løkmarmelade og 1-2 brødskiver
- sett fatet med pølser og steken i ovnen klokka på 10 minutter
-server foie fras





Fra nå av servere du rødvin...




7. Julepølse
- ta ut pølsene fra ovnen og sett inn rosenkål, ta ut steken og la den hvile eller la stå hvis under 65 grader
- legg opp julepølse med appelsin på asjettene og strø over pistasjnøttene
-sett stekeovnen på 10 minutter og server




8. Stek
-skjær opp stek, hell stekesjyen over, serveringsbestikk og legg på fat, ha rosenkål i skål.
-server, husk skåler med surkål eller tyttebærsyltetøy




9. Aquavitgele
-server




10. Osteanretning
-server

NB: Noen som vil ha kaffe til desserten ?




11. Dessert
-legg på asjett
-server og nyt - løpet er nesten ferdig og det er nå du synes det var kortere en først antatt ;-)




12. Frukt
-klart til servering
-server

Musserende vin/Champagne serveres til Midnatt eller Dessert :-)


Skjemaene kan skrives ut ved å klikke HER
og eventuelle forandringer kommer kun 
i den utskriftsvennelige utgaven.

.

Den 12- retters Nyttårsmenyen,
 kan du se HER
med linker til oppskriftene.




.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...



På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)



.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)