28. des. 2015

Queue de Langouste m/Sitronsaus og Oca

Langouste serveres til fest og er en klassiker til Jul og Nyttår i Frankrike,
et 'must' i en fin Gourmet Meny :-)




De kan kjøpes ferske og levende men jeg gikk for nedfryste haler,
og godt var det for selv en halv hale per person var mye nok mat i en 12-retters meny,
kvaliteten var kjempebra og smaken deretter: fantastisk godt.

Langouste er for meg en hummer  helt riktig hører den til familien klippehummere og har ikke noe eget norskt navn, det latinske navet er Palinuridae. Bruk hummer eller det du måtte få tak i.

Slik kan du tilberede den med perfekt resultat selv for en nybegynner i sjømat ;-)

Langousthale m/sitronsaus og Oca du Perou

til 4 personer

2 Langouste haler
rekekraft/rekeskall
salt
minst 50 g smør/ghee

200 g oca e.l.

saus:
2 dl kraft fra koking
1 dl kokosmelk
4 ss sitronsaft (1 sitron)
pepper
3-4 eggeplommer

Pynt: 
ørettegg - kaviar
gressløk

Tin halene.
Kok opp rekekraften eller kok opp rekeskall med 5 dl vann og la koke/trekke i 20 minutter,
du kan godt bruke annen fisk/fiskerester også eller ferdig kraft.
Ha i halene, du kan bare la rekeskallet bli i kjelen.
Trekkes i 10 minutter og la avkjøle i kraften.

Ta ut halene og sil kraften.
Halene deles i 2 med en stor skarp kniv, litt hardt men ikke vanskelig,
legg de i en stekeform, bruk folie til å støtte de med så de ligger rett med kuttflaten opp.
Ha smøret på toppen.
De kan nå vile til rett før servering, kaldt hvis det blir over ett par timer.



Stekes i ovnen i 180 grader i 10 minutter.

Oca:
Røttene dampes møre i litt saltet vann,
 dette kan gjøres på forhånd og de kan deretter varmes opp når du steker halene.

Saus:
Kok opp kraften med kokosmelk og sitronsaft.
Rør inn eggeplommene og varm opp til 70-80 grader rett før servering, må ikke kokes opp.



Legg halen på tallerken sammen med røttene og hell saus over,
pynt med ørrett-egg, gressløk...





Alternativer: 

Du kan bruke hummer, krabbe, store kreps, sjøkreps, store reker (gambas), 
smakfull fiskefilet (ikke kok de på forhånd).
Istedet for smør ved steking kan du ha på litt saus de vil da gratineres.

Oca: Små røtter fra Peru i potetfamilien (litt syrlig smak),
 du kan også bruke crosne fra Japan eller jordskokker,
eller det du måtte like, eller ikke noe...
Server gjerne kokte erter til!

Sausen kan lages med fløte istedetfor kokosmelk hvis du foretrekker det,
eggeplommene kan buttes ut med jevning eller du kan røre inn 100 gram mykt smør,
rett før servering.









.

Følg med for de neste rettene i 12- retters menyen,
som du kan se HER
i god tid til Nyttårsaften :-)

.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...



På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)

.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)