10. okt. 2012

Ekte Provence Soupe au Pistou

Den helt orginale suppen fra Provence har ingen 'opprinnelig' oppskrift.

Variantene er like mange som det er familier og igjen ganget med årstider...
I tilegg kan den severes både varm og iskald...

Det eneste felles er at den severes med  Pistou. Pistou betyr pesto i provence:
I motsetning til pesto lages pistou normalt uten pinjekjerner og ost/parmesanost er valgfritt.
Pistou med eller uten tomat ?
 Jo nærmere man kommer Nice og Italia jo mer vanlig er det å bruke tomater i pistou'n.


Jeg har søkt på internett, lest ett utall av franske kokebøker, diskutert i franske matforum og ingen har en oppskrift på denne retten. Rett og slett for det det kommer ann på hva man har i grønnsakshagen og derfor også hvilken årstid man er i. Alle svarer at de lager den slik mamma laget den ;-)


De aller fleste viser til en sensommer suppe og den omtales med :
 'C'est le soleil dans l'assiette' dvs. 'det er solen som er i tallerkenen' :)


 Det kan være en ren grønnsaksuppe eller med litt kjøtt som base og da er det  saltet svinekjøtt, og oftest i høst/vinter/vår utgavene. Ofte basert på tomat og har alltid en eller helst flere sorter bønner.

Man bruker helst ost i Pistou'n eller strør ost (opptil tre forskjellige gule oster  med sterk smak) over suppen ved bordet og derfor er det et fullkomment måltid, jeg behøver vel ikke si at de spiser baguette/brød til :)

Min variant ble slik:

Soupe au Pistou Til Suppen: 

1 kg saltet svineknoke (2) -vannes ut hvis de er veldig salte.
250 g tørre hvite bønner  -legges i vann i minst 12 timer
250 g tørre røde bønner  - -legges i vann i minst 12 timer

2 løk
6 middels store poteter
3 store gulrøtter
1 stor purre
1 stor nepe
2 middels store squash
1 selleri stilk
1 middels stor paprika
6 middels store tomater
500 gram aspargesbønner

Til Pistou:

1 'potte' basilikum
1 liten hvitløk (ca 7 båter)
2 godt modne tomater eller 1-2 ts tomatpurée
50 gram parmesan
1/2 ts pepper
1 dl olivenolje


Aller helst skal pistou'n legges i tallerkenen og så øser man suppe over og strør ost på toppen. Man kan også røre inn pistou'n når suppen er ferdig kokt, men da skal ikke suppen kokes opp igjen.

For de som jobber hele uken må dette være en fantastisk fin helgemiddag hvor alle kan delta i forberedelsene. Hvis man har noen grønnsaker i hagen eller på balkongen benytt sjangsen :) Hvis ikke er det mange bondens marked i helgen eller ta en tur i en butikk med god grønnsaksavdeling, har dere barn ta dem med og la dem velge litt siden det ikke er en oppskrift man må følge til punkt å prikke. 


Slik gjør man:


Dagen før legges tørre bønner i vann, og saltet kjøtt hvis det er veldig salt.

 Her sur dere forskjellen før og etter bløtlegning:

Samme dag ca 4 timer før man vil ha middagen ferdig skylles bønnene og det kokes opp, deretter skylles de og legges i en stor 'marmite' : stor kjele. 

Kok eventuelt opp svineknoken og helle av vannet, hvis du har flesk er det ikke nødvendig, men skum av når det koker opp. 

 Ha kjøttet i sammen med bønnene, hell over 3 liter vann og kok opp under lokk. Kok...og la småkoke. 

Etter ca en time kan man begynne å kutte opp grønnsaker, begynn med de som trenger lengst tid og avslutt med f.eks. aspargesbønner som trenger mindre tid. La koke mens du tilsetter grønnsak etter grønnsak. 


Når alle grønnsakene er i gryta la fortsette og koke minst en time til men gjerne lenger. I dette tilfellet er det gjerne middagen som kan vente på gjestene ;-) Tilsett mer vann hvis nødvendig. Noen tilsetter buljong, så hvis du synes smaken ikke er sterk nok så er det lov og jukse ;-)

PistouHer jukses det mye, en ekte pistou skal lages i en 'morter' , men vi er mange so gjør det i en kjøkkenmaskin, hvis man lager en liten porsjon anbefaler jeg morter men ved store porsjoner så er det lettere med en 'hjelper'.
Hvis du bruker tomater må disse skoldes,skrelles og skrapes rene for frø. Jeg brukte suppa til å skolde dem ;-) 

Ta bladene av basilikumstilkene (eventuelt vask dem), skrell hvitløkbåtene press dem igjennom en hvitløkpresse Basilikum bader og hvitløk moses sammen, deretter tilsettes tomatkjøttet. Mos/hakk, tilsett pepper og ost, mos/hakk videre. Tilsett så olivenolje mens maskinen går (eller mens du rører) i en tynn stråle (som man gjør med majones) til du får en litt løs og fin pistou :)

Som nevnt så serveres suppen ved å ha pistou (1ss) i tallerkenen og deretter øse suppe over, hver enkelt strør ost over og de som er mest glad i pistou har på en skje til, det var meg ;-)Ikke glem nybakt suppebrød eller brød til ...

Suppen kan serveres som en del av en Meny og da ser gjerne menyen slik ut:

Soupe au Pistou
Legumes Farci (fylte bakte grønnsaker)
Tarte au Figues (Fiken pai)

Kjempegod suppe som jeg anbefaler alle å prøve :) Ha en fin Helg :)Nå lagde jeg en kjempeporsjon nok til en stor familielunsj/middag eller nok til flere middager, synes det er sløsing med tid og krefter og ikke lage en stor porsjon. De 5 literne som ble til overs ble derfor hatt på rene store glass og hermetisert. Mine Glass rommer 1 liter pluss litt plass til vakum og jeg steriliserte dem i 3 timer. Se eventuelt mitt innlegg om hermetisering hvis du er interessert i slikt :) Superester kan selvfølgelig også fryses ned i isbokser eller solide poser, la den da bli helt kald først. Eller siste løsning for å ikke spise suppe i 4 dager: lag en mindre porsjon ;-)
Bonne Appétit !
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)