Det varierer veldig, bare i vår familie har vi mormor som vil ha det så lite stekt som mulig,
ungene som vil ha dem brunsvidd og vi andre er på skalaen i mellom ;-)
ungene som vil ha dem brunsvidd og vi andre er på skalaen i mellom ;-)
Ellers går det i kokt, stekt og ikke minst i omeletter, omtrent hver dag, bare elsker egg :)
For ikke å snakke om egg i kaker, minstejentas favoritt ;-)
Her om dagen kjøpte jeg noen cocotte-former (de er til vannskåler til kaninene, men ingenting i vegen for å teste dem først hihi )
En klassiker er Oeufs Cocotte, og det var det jeg ville teste...
Oppskriftene er mange og de er veldig forskjellige og det er også meningene om stekingen.
Prinsippet er enkelt, ha litt krem/saus e.l. i bunnen av formen og knekk egget oppi. Stekingen er alt fra 150-200 grader vanlig eller i vannbad, fra 8 minutter til 20 minutter... Så her var det bare å velge og vrake...
En ting som er helt klart utifra oppskrifter og kommentarer er at plommen skal være løs og helst hele egget...
Mine forsøk ble en gang med løk, paprika, squash og fersk ost og en med creme fraiche og bacon...
Fyll formen 1/3del opp med ønsket fyll.
Formene med grønnsaker er best og forsteke 10 minutter i ovnen før egget has i, eller stek ingrediensene lett i panna. Baconet stekte jeg først.
Knekk egget i formen og sett i forvarmet ovn. Sjekk underveis at de ikke blir for stekt.
Den beste løsningen for de som liker helt drepte egg var å vispe egget så det ble en miniomelett.
Stekingen ble 180 grader fra 12-20 minutter...siden noen er veldig redde for løse plommer...
Resultatene ble slik:
Med løk og fersk ost:
Stekingen ble bra men osten ga fra seg litt veske som gjorde at jeg ble litt lurt når jeg kikket på de i ovnen. Vesken ble liggende igjen i bunn når egget var spist nam nam
Med Bacon og creme fraiche ble det helt perfekt, synd de er så små...
Vispet egg / omelett ble kjempebra i begge versjonene, blåste opp litt på midten og var ordentlig lekre, men ikke helt fransk cocotte ;-)
Jeg prøvde også ett egg med lokk på under stekingen, det var helt unødvendig, trengte heller lenger tid.
Nytes med ferskt brød og godt humør :)
...det verste er å vaske formene etterpå, smør sidene godt med smør eller ha litt olje i bunnen så flytter det opp over sidene.
En annen variant er å lage et butterdeig-skall og steke egget i den, det blir slik:
Du trenger butterdeig, bakepapir, ris/erter, egg, salt/pepper, eventuelt gressløk.
Kle ønsket form med bakepapir, strimler blir penest, har deigen mye smør i seg så setter den seg ikke fast.
Prikk deigen med gaffel, for at den ikke skal blåse opp (blåser opp av likevel men ikke så mye).
Ha i ett nytt -helt- stykke bakepapir, ha på ca en dl med ris, dette for at det ikke skal blåse opp.
Stek skallet først 5 minutter med risen i og deretter 3-4 minutter uten.
Ha egget i skallet og stek i 3-8 minutter ettersom hvor godt stekt du liker egget, ca 6-7 minutter på bildet.
Servert til lunsj kan det bli slik:
En annen variant er å lage et butterdeig-skall og steke egget i den, det blir slik:
Du trenger butterdeig, bakepapir, ris/erter, egg, salt/pepper, eventuelt gressløk.
Oppskrift på butterdeig finner du her.
Kle ønsket form med bakepapir, strimler blir penest, har deigen mye smør i seg så setter den seg ikke fast.
Prikk deigen med gaffel, for at den ikke skal blåse opp (blåser opp av likevel men ikke så mye).
Ha i ett nytt -helt- stykke bakepapir, ha på ca en dl med ris, dette for at det ikke skal blåse opp.
Stek skallet først 5 minutter med risen i og deretter 3-4 minutter uten.
Ha egget i skallet og stek i 3-8 minutter ettersom hvor godt stekt du liker egget, ca 6-7 minutter på bildet.
Servert til lunsj kan det bli slik:
Med Spinatpuré, tomat og endive.
Jeg foretrekker varianten med butterdeig. Passer bra når man vil ha eget lite stekt.
SvarSlettLitt enig i det, men den andre er litt magrere og du kan fortsatt regulere stekinga...
SlettUansett så er egg utrolig godt og noe av det mest næringsrike vi kan spise...