25. mars 2013

Vaffeldagen 25. Mars

I dag feirer vi Vaffler, med vaffler selvsagt ;-)

Vaffeldagen 25. Mars



Men hvor kommer vaffelkake (populært kalt vaffel fra ?

Dette sto i Hamar Arbeiderblad om vaffel:
Vafler er blant verdens eldste (og sosiale) kaker og den kaketypen vi spiser mest av i Norge.
Vaffelen har en lang historie som strekker seg helt tilbake til middelalderen. Selv om vafler nærmest er blitt et nasjonalsymbol i Norge, kommer kakene opprinnelig fra land lenger sør i Europa
.

Vaffeljernet ble oppfunnet av Cornelius Swarthout og ble tatt patent på den 24. august 1869, 
i Amerika er det denne dagen som er blitt Vaffeldagen.

Dette fant jeg i den norske versjonen av wikipedia wikipedia :

Vaffelkake, normalt omtalt som vaffel, er et bakverk med liknende basis som pannekaker.
Akkurat so pannekaker er det et bakverk som vi steker i ett jern (vaffeljern) og ikke baker.
 De vanligste ingrediensene er hvetemel, eventuelt bakeåulver, melk, egg og sukker, du kan tilsette smør/olje direkte i røra eller bare smøre jernet godt imellom hver kake du steker. 
Det er vanlig å tilsette smak som f.eks. kardemomme, kanel, sitronskall eller vaniljesukker. 



I den franske versjonen av wikipedia er det litt mer informasjon å finne,
 om historien bak dagens vaffler, eller på fransk : gaufres:

På 1100-tallet er ordet 'walfre' brukt om en kake stekt mellom to jernplateformer, med ett mønster.
Disse var tynnere og rullet sammen, akkurat som dagens krumkaker ;-) 
...som man forøvrig ikke finner lenger i Frankrike...

I 1433 finner man ordet 'waufres' brukt om ett jern til å steke vaffler, brukt i en liste over kjøkkenutstyr.
Waufre er ett ord i ett gammelt språk kalt 'francique' so ikke lenger brukes.
I det gamle språket finner man også  waffle, wafre og wafer på engelsk, wâfel, wafe og waffel på tysk, wafel på nederlandsk,  vaffel på norsk og  våffla på svensk.

På 1300-tallet, ble det solgt 'gaufre' - vaffler i gatene i Paris.

En av forfatterne i 'Mercure de France' sier i (1768) at det var en tradisjon ved store relgiøse fester, som f.eks. Påske og kaste fra øverst på kirketakene fugler, blomster og kaker til folket, og det er skrevet i historien at disse kakene var vaffler. (fritt oversatt fra det franske wikipedia).

Den belgiske vaffelen, som har fått navn fra  Maurice Vermersch, som ble solgt i New York under en utstilling i 1964, hvor den hadde enorm suksess.

HER i det franske wikipedia finner du mye mer informasjon, anbefales for de som er litt interessert i opprinnelsen til de rettene vi omgir oss med. 

Oppskrifter på vaffler mangler det ikke, til tross for at de fleste av oss lager vaffelrøre uten noen mål, akkurat som pannekaker.

En vaffelrøre kan forandres i det uendelig fra lyse helt vanlige til sjokoladeutgaver.
Vaffler kan spises som de er, eller som oftest i Norge med rømme og syltetøy.
Her hvor jeg bor skal de helst fylles md sjokolade, eller strøs melis på.
Kan man få nyrørte jordbær og pisket krem, ja da er det en 'bankers' hos barna :-)
Hvem har vel ikke fått servert vaffler med smør og geitost ?

Her er mine helt vanlige vaffler:

Basisrøre til Vaffler




5 dl yoghurt / melk
5 egg
100 g sukker
500 g mel
1 ts bakepulver
100 g smeltet smør 
ca. 2 dl vann



Først lages en tykk røre ved først og blande egg, yoghurt (melk) og sukker.


Deretter røres inn melet og tilslutt det smelta smøret.
Den skal være såpass tykk at den ikke renner av vispen med en gang.
 

Ha i valgt smak, hos meg ble det sitronsaft og skall fra en sitron, 
jeg bor jo i Syd Frankrike,
 hvor det er stor innflytelse fra Spania og man bruker sitron i mange bakverk.

La røra stå og svelle i to timer (kortere hvis du ikke har tid).
Før steking blandes den ut med vann til passe tykkelse.
Passe tykkelse er tykkere en pannekakerøre, men såpass løs at den renner sakte fra en øse.

 Varm opp vaffeljernet, det skal være varmt men ikke så varmt at vaffelene brenner seg,
her må man prøve seg frem.

Smør jernet før du steker den første vaffelen.


Ha i en øse med røre, ca en drøy 1 dl,
det skal renne utover og nesten dekke formen i bunnen,
den kommer til å svelle opp og flyte utover under steking så man må også her prøve seg frem.


De må stekes såpass lenge at de ikke er råe inni,
og liker du de godt stekt er det selvfølgelig lov ;-)

La de kjølne av på en rist så blir de sprøe, eller hvis du stabler dem med engang blir de myke.

Vaffler kan godt varmes litt i ovnen før du serverer dem, da de er aller best varme ;-)

Det du har i for mye flyter utenfor mønsteret og kan tas av før servering.

Jeg anbefaler og dele de opp med saks, fremfor og rive til litt finere anledninger.


Her servert med litt créme fraîche og mitt syltetøy av plommer og tomater,
aldeles nydelig hvis jeg ka få si det selv :-)


 

Vil du prøve en annen variant så finner du mine vaffler med appelsin og peanøtter HER.
En salt versjon med squash finner du HER.

På Facebook fant jeg en egen side for Vaffeldagen, se HER.
Her er det mange oppskrifter og annen informasjon.
Bl.a. fant jeg dette rådet for å rense vaffeljernet før du steker vaffler:

Svein Iversen i matkurs.no har utviklet Wilfas vaskevaffel: Man tager 1/2 dl vann, 1 dl hvetemel og 2 ss salt. Dette røres sammen og stekes i vaffeljernet. Ta eventuelt vann på oppvaskbørsten og skrubb litt i vaffeljernet først. Det anbefales ikke å spise vaskevaffelen.

 Dette måtte prøves og resultatet ble bra :-)







2 kommentarer:

  1. Nå har jeg jeg lært mye om vafler. Men, det var det der med gluten da. Jeg har nok ikke kommet på noe annet enn å ty til Toros glutenfrie vaffelblanding, men de er go'e de også.

    SvarSlett
  2. Ikke lett å erstatte hvetemelet med noe annet,
    og beholde den gamle goe vaffelen ;-)

    Kan jo lage kikertvaffler eller risvaffler,
    men helt det samme blir det jo ikke...

    Tror man helt eksepsjonelt må kjøpe glutenfritt mel :-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)