6. mars 2013

Pannekaker

Crepes på Fransk, pancakes på engelsk og pannekaker i Norge.
De kommer i mange varianter, her i huset blir det som regel Crêpes :-)

I Frankrike er disse tynne runde  'lompene' så populære at de har en egen festdag :-)De fleste lager vel enn pannekakerøre på slump ;-) , særlig når man har laget det noen ganger...
Det er ikke nødvendig å ha helt akkurate mål i en røre, de franske versjonene har ofte lite egg, jeg like derimot egg ;-) Det viktigste du må hvite er at lager du en tykk røre får du tykke pannekaker, og er røra tynn blir de tynne... Deretter kan man smaksette med det man ønsker som til vaffler og kaker, appelsinsmak f.eks. , sjokoladepulver, eller som her i syd-Frankrike: Rom.


En pannekakerør ligner en vaffelrøre, men den er tynnere litt mindre egg og uten sukker.

Til en stor porsjon basisrøre bruker jeg:


Pannekakerøre 


til ca 30 tynne pannekaker

4 egg
1 liter melk
500 g  mel
litt matolje/ smeltet smør

Ha alt melet i en bolle lag en grop og hell nesten halvparten av melken i gropen, knekk i eggene. Rør først egg og melk sammen og deretter begynner du å røre inn melet, tilslutt har du i melk til du har fått en ønsket konsistens på røra. Er du usikker prøvestek ;-)
Ha i litt olje og la stå å svelle minst 20 minutter.
Forøvrig holder pannekakerøra seg i kjøleskapet noen dager, den skiller seg litt, men det er bare å røre den sammen og eventuelt ha i mer melk hvis den er blitt tykk.

Til steking trenger du en stor stekepanne, et fat til de ferdigstekte pannekakene, litt olje eller smør, flat stekespade, øse (ca 1 dl) og eventuelt en trepinne (se bilde) til å dra de utover røra med, men det siste er ikke nødvendig.
La stekepanna bli ordentlig varm og skru ned litt når du begynner å steke, temperaturen er riktig når du har akkurat tid nok til å dra røra utover før den stivner.

Ha en øse med røre i panna for så å dra den utover med en gang, det stivner fort, du kan med fordel løfte panna av varmekilden. Hvis du ikke har noe å dra utover med er det like greit å vippe på panne 'i en sirkel' så røra fordeler seg jevnt utover.

Når pannekaka er helt tørr på toppen, skal den snus, det gjør du med stekespaden eller for de som morer seg ved å vippe den rundt med panna, det krever litt øvelse og sterke håndledd :-)


Ettersom herlighetene blir ferdige kan de stables oppå hverandre på ett fat, 
eller brettes i 4 som i frankrike, da gjerne ferdig med fyll inni seg...Pannekaker kan være både frokost, lunsj, middag, mellommåltid og dessert ja alt du kan tenke deg.

Søtt fyll som syltetøy er vel det vanligste men salt fyll er også godt, prøvd med bacon ?

Tilbake til Frankrike hvor crêpe er nesten en nasjonalrett så kan jeg røpe at det mest populære er Nutella, sjokoladepålegg :-( , eller bare sukker.
 Men heldigvis finnes det alternativer, kjøper du crepe i ett crêperie har du ett titalls av valgmuligheter.

Lager du de hjemme, ja da må man se i syltetøylageret.

Oppskrift på Crêpe Suzette kommer :-)

Les mer om pannekaker og pannekakedagen HER


1 kommentar:

...til stor glede for bloggforfatteren :-)