29. mars 2013

4 retters Påske Meny+ Aperitif og Kake

Planlegger du en Påskemiddag eller lang Familielunsj ?

Her er mitt bidrag til de som vil ha en perfekt Middag uten for mye stress og planlegging i Påsken.

Familielunsj på 1. eller 2. Påskedag eller vennefest på påskeaften, 
uansett så må shoop-ingen foregå på lørdag før butikkene stenger.

Her får du alt ferdig på et fat, handleliste og gjøreliste på dagen,
 for å sikre en Flott Middag/Lunsj med tid til gjestene ;-)

Meny til Familielunsj

på Fransk vis

--------------------------------------------------

Aperitif



Fylte egg , oppskrift finner du HER
Butterdeiggodbiter, med reker og røkelaks, oppskrift finner du HER

Forrett


 Salat, med mimosaegg, oppskrift finner du HER

Hovedrett


Helstekt And i appelsinsaus med grønne bønner, oppskrift finner du HER

Ost



Ostefat til fest, finner du HER

Dessert


Crêpes Suzette, oppskrift finner du HER

Kake



Påskekake , oppskrift finner du HER 

Jeg lager her lister med tanke på at mest mulig kan kjøpes ferdig, 
du finner derimot oppskrifter på det meste i linkene over,
 hvis du vil lage noe for hånd, f.eks. butterdeig og majones...
Jeg har ikke skrevet ned nøye mengde på alt på listen da det noen ganger ikke trengs mengder, 
men man må kjøpe en eske/kartong alikevel...
Jeg har tatt med ingredienser til pannekaker laget på 1 liter melk, 
mulig du kan kjøpe de ferdig eller ferdig røre eller at du vil lage færre...
Til slutt har jeg delt listen opp etter de forskjellige rettene, 
derfor er det en del ingredienser som kommer flere ganger, 
hvis du vil bytte ut en rett er det derimot lettvint.

Til ca 8 personer , så er det bare å legge til eller trekke fra ;-)

Du trenger/ Handleliste:


til Aperitif og forrett
Butterdeig
Majones
hvitløk
sennep
boks reker
pk røkelaks
egg 8+8+
boks tunfisk
kapers
løk
creme fraiche
grønn salat/ pk med ferdig blanding
rød paprika
gressløk
 til hovedretten
1 hel and ca 2 kg (helst med innmat)
150 g sukker
0,75 dl (eplesider)eddik
8 appelsiner
0,5 dl Grand Marnier (cognac)
100 g smør
2 oignon
2 carottes
1 båt hvitløk
timiankvist
2 laurbærblad
5 dl hvitvin
1 ss tomatpure
salt og pepper
til ostefatet
4 forskjellige oster
druer/reddiker/kiwi/melon til pynt
til desserten
0,5 kg mel
4 egg
1 liter melk
 matolje
2 dl sukker
2 appelsiner og 2 sitroner
200 gram smør
1 dl grand marnier/cognac
1 kg grønne bønner eller asparges
50 g smør
hvitløk

til kaken
  (dette er en toetagers kake, det holder med eventuelt en etage)
10 egg
0,3 kg mel
0,3 kg sukker
bakepulver
1 pk fløte
bringbær friske/frosne
1 pk vaniljekrem
200 g smør
2 marsipankakelokk
1 sjokoladehøne / kanin etc.
Sjokoladeegg
melis 
sitronsaft
sukker

i tilegg trenger du:

baguetter -rundstykker,  aperitif og vin, eventuelt champagne.


 Når det gjelder planlegging er det alltid lurt og lage lister.
det neste viktigste å gjøre er å lese oppskriftene godt.
Skriv ned hva som skal gjøres og når, kan du delegere litt arbeid er det flott, 
men uansett lag lister og tidsskjema.

Alt som kan gjøres ferdig på forhånd, gjør det ferdig.
Jo mindre du har å gjøre når gjestene er der jo hyggeligere selskap for deg ;-)

Dagen før:
- handlingen ;-)
- lag kakebunnene ferdig
-stek butterdeigen (kuttet i biter)
-bland aioli og sennepsmajones
-lag vaniljekremen

På formiddagen:

-dekk bordet 
- lag kremer, sett sammen kaken og pynt den. 
-lag pannekakerøre, stek pannekaker,  lag sirup og gjør disse ferdig, bortsett fra flamberingen.
- lag ferdig and og saus
- lag ostefatet ferdig.
-kok eggene til forretten og aperitif'n
- lag salat og mimosaegg.
- lag tunfisksalat
- lag ferdig aperitifen
- kok grønne bønner, ha på smør, salt og hvitløk så de er ferdig til oppvarming.

---tid for å gjøre seg vakker ;-)


Før og under servering:

Ta frem aperitif...og nyt den...

Når man er klar til å gå til bords, 
setter du and og bønner til oppvarming mens du serverer forretten.

---ikke glem baguetten til en fransk meny ;-)

Server hovedretten...

... når det er tid for hovedretten, setter du pannekakene til oppvarming...

Server ostefatet...

...mens gjestene rydder av bordet, gjør du klar pannekakene til servering, varm opp cognac'n og flamber ved bordet når gjestene har satt seg.

Når desserten er ferdig har du god tid til å lage kaffe og te før du serverer kaken, 
alle trenger helt sikkert å røre på seg før de har plass til kake ;-)

Les godt igjennom oppskrifter og gjørelister, så du er sikker på at ingenting er glemt, dette er ment som en veiledning og ikke garantert fri for feil, iallefall Lykke til med denne eller en annen meny og har du spørsmål om oppbevaring, tilberedning, servering eller hva det måtte være som er dårlig fortalt så er det bare å spørre, svarer fortløpende på kommentarer.

Ønsker dere flere slike forslag med tanke på bursdager, 
17 mai etc så lager jeg med stor glede flere selskapsplanleggere, 
bare å komme med ønsker og forslag :-)

Ha en kjempefin påskeweekend :-)





 



Hvis du vil lese mer om planlegging finner du Nyttårsfest HER


En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)



2 kommentarer:

  1. Her var det mye godt og spennende! God påske!

    SvarSlett
  2. Takk for handleliste og "To Do" plan. Jeg leser og bruker gjerne flere slike.
    Gleder meg til 17. mai meny!

    God Påske !

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)