22. sep. 2013

Har du prøvd Blodtypedietten ?

Populær på 90-tallet og har siden blitt litt borte i media, mellom atkins, lavkarbo, paleo osv.
Teorien går ut på at vi tolerer eller ikke forskjellige matvarer i forhold til blodtypen vår.

Hvem har forsket på dette ?

Dr. Peter D'Adamo og hans far.

Hva er egentlig blodtypedietten ?

Teorien er at vi er forskjellige og at det ikke er en diett som passer til alle og at det er blodtypen vår som er nøkkelen til mysteriet.
Nøkkelen til vår energi, fettforbrenning, stress, personalite og sykdommer.

Ett godt er slankekurer, noen går ned i vekt og andre merker ingen forskjell: kanskje vi er forskjellige...
hvorvidt det er blodtypen som avgjør det hvet ikke jeg, men det er nå en interesant teori som jeg vil prøve en stund :-)



En liten mini-oversikt over de 4 blodgruppene,
det finnes allerede informasjon på nettet,
så jeg holder meg til en liten oppsumering uten detaljer ;-)

Blodtype O er den eldste blodtype, og også den mest utbredte.
Det var blodtypen til våre forfedre som jaktet og sanket mat.
De levde av dyr, fisk, insekter, bær, røtter og blader.
De hadde derfor en diett rik på proteiner og var veldig aktive-utholdende.

Blodtype A kom når vi begynte å dyrke maten vår.
I denne epokken spiste de mye korn og grønnsaker.
Den fysiske aktiviteten var mindre intens.

Blodtype B oppsto når vi begynte å utfordre verden: nomader.
De domistikerte og begynte å ale opp dyr.
De levde derfor av kjøtt og melkeprodukter.

Blodtype AB er den nyeste blodtypen,
yngre enn 1000 år og mindre enn 5 % av befolkningen har denne blodtypen.
Den oppsto når populasjonene blandet seg, den europeiske A med den mongolske-caucasienne B.
De levde av et blandet kosthold.

Dr Peter J.D'Adamo, og hans far,  mener å ha forsket på og kommet frem til hvilke mattyper som reagerer posetivt (eller negativt, eller nøytralt) med de forskjellige blodtyper.
Det er utarbeidet lister for hver enkelt og det er også funnet frem til hva slags mosjon-trening hver enkelt bør drive, hvordan de reagerer på stress, personlighetstrekk.
I det store og hele interesant lesning :-)

Det jeg er mest opptatt av er jo mat :-P

I følge teorien er det lektiner i maten som ragerer posetivt eller negativt med blodet vårt og derfor gjør oss godt eller vondt.

Å følge en diett tilpasset din blodtype :
  • gjør at du kan unngå mange infeksjoner og sykdommer.
  • Gå ned i vekt ettersom kroppen kvitter seg med giftstoffer og fett.
  • Bygge opp ett forsvar mot alvorlige sykdommer som kreft, hjertesykdommer, diabetes og leverproblemer.
  • Forsinke flere deler av aldringsprosessen  av celler i kroppen.
Matvarer deles inn i grupper som f.eks. korn og kornprodukter, grønnsaker, fukt...
Hver gruppe deles inn i 3 grupper:
  • Veldig bra og virker som medesin.
  • nøytral og virker som mat ;-)
  • Matvarer som bør unngås og virker som gift.

 For å følge dietten skal man prioritere matvarer fra den 1 guppen, samtidig som man kan spise alt i den 2. guppen, men man skal unngå mat i den 3. gruppen.

Det er enkelte matvarer som skal unngås av alle:
hvetekli, kokosnøtt, svinekjøtt, iskrem, røkt laks(og annen røkt mat), rabarbra, peanøttolje, maisolje, svart pepper, og eddik.




Å gå ned i vekt er jo et populært tema i vår moderne verden og det finnes utallige teorier og dietter...
...blodtypedietten har også sine klare meninger om hva man kan spise og hva man ikke skal spise...

Jeg kan ikke her liste opp alle matlistene i de fire gruppene men jeg har lyst til å ta med ja og nei mat hvis man ønsker å gå ned i vekt, nei-mat her betyr ikke nødvendighvis at det er giftig for deg, bare at du går opp i vekt av det ;-)

Blodtype O

NEI-mat: hvetegluten, mais, røde og hvite bønner, linser, hodekål, rosenkål, blomkål og sennepsblader.
JA-mat: alger, sjømat, jodsalt, lever, rødt kjøtt, kale, brokkoli og spinat.

Blodtype A

NEI-mat: kjøtt, melkeprodukter, røde bønner, smørbønner og hvete.
JA-mat: vegetabilske oljer, soja og soja-produkter, grønnsaker og ananas.

BlodtypeB

NEI-mat: kylling, mais, linser, peanøtter, sesamfrø, bokhvete og hvete.
JA-mat: grønne grønnsaker, kjøtt, lever, egg, magre meieriprodukter og lakriste.

Blodtype AB

NEI-mat:  Rødt kjøtt, røde bønner, smør bønner, frø, mais, bokhvete og hvete.
JA-mat:  Tofu, fisk og sjømat, melkeprodukter, grønne grønnsaker, alger og ananas.


Innteressert og nysgjerrig som jeg på 'nutrition' så må jeg grave litt dypere her og teste ut teoriene, ett lite dilemma er blodtypene min og de andres i familien er spredt over de 4 gruppene, dvs barna har jeg ikke testet men de er enten A eller B, siden jeg er AB, samboeren er O, er det da mulig å spise den samme maten ???

Jeg tror altså den største utfordringen ligger i å sette sammen måltider som passer for alle...

Ellers er det fult mulig å tilpasse denne dietten til andre dietter som glutenfritt, lavkarbo, paelo, vegetarisk, raw-food...

Det er noen matvarer som går for alle 4, deretter en god del som er greit for 3 av 4...
Med tanke på at det er bare jeg som skal teste og de andre ikke bytter bort enkelte matvarer for alt i verden, samt at jeg ikke hvet hvor barna er og de spiser hva som blir servert i kantina uansett, så skal jeg prioritere det som går for alle og ellers blir det selvfølgelig 100 % det som passer for min blodtype AB.


Her er en liste over mattyper som passer for alle 4,
eller for 3 med et - og typen i parentes for den det ikke passer for ;-)
(mattypene er oversatt fra Fransk og kan inneholde feil og mangler :-)

Kjøtt: Kalkun, Lam og Sau (-A), Kanin (-A)
Fisk: Makrell, Havørret, laks og Sei (-A)
Melkeprodukter: Hvit geitost, Fetaost, geitemelk, Yogurt (-O),  Mozarella (?B)
Egg
Olje: Olivenolje
Korn: Speltmel, havremel, rismel, rugmel (-B)
Nøtter: Valnøtter
Bønner og linser: Hvite bønner type cocos...
Grønnsaker: hvitløk, rødbeter med blader, persille, brokkoli, selleri, kale, agurk, squash, gulrot, spinat, løk, purre, blomkål (-O),
Frukt: sitron, ananas, kiwi, fiken, bringbær
Krydder: gurkemeie, curry, pepperrot, basilikum, agar

Så da er det bare å kutte ut vanlige handlelister og ta med denne,
nei så enkelt var det ikke, men nesten...

Jeg skal skrive mer om forsøket mitt etterhvert,
 og ikke minst noen oppskrifter og menyer som passer til en blandet familie...

Dette er ett veldig omdiskutert tema på internett,
hvor teorien blir slaktet av andre eksperter og roset opp i skyene av de som seriøst har prøvd det...

Har dere prøvd eller kjenner noen som har  ?

Hva synes dere ?

Fristet til å prøve ?

Spørsmål (jeg sitter med boken ;-) ?


-men jeg mangler en fullstendig liste over mat som er anbefalt og ikke anbefalt,
 hvis du har det er jeg superinteressert ??







5 kommentarer:

  1. Denne boken leste jeg fra perm til perm da jeg jobbet i helsekost. Min mor lever etter den, og har fått en bedre funksjon og mindre sykdom - men hun har også tatt andre STORE grep i kosten.

    Jeg er ikke så glad i at den sier jeg ikke bør spise sjømat da det er min store favoritt i matveien, samt at den sier at ingen burde spise kokosolje. Jeg er storfan av kokosolje ;)
    Ellers har jeg testet det ut, men kjenner at jeg fungerer bedre på paleo/steinalder enn på blodtypediet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar :-)

      Mye lettere å vurdere 'ting' når man har flere synspunkt ...
      -hjelper jo ikke med andre fosrkere som kun sier at det ikke er nok forskning eller følgere som har blitt superfriske , men kansje også har gjordt andre store forandringer -som du sier...

      Jeg tror alikevel det er noe i det at vi ikke alle er like og kan leve bra på den samme dietten, men det må kanskje forskes mer for å finne alle svarene...

      Jeg er enig med deg med sjømat og ting man ikke skal spise, jeg skal ikke ha viltkjøtt, men samboeren jakter og det ville jo være kriminelt og ikke spise viltet...

      når det gjelder andre dietter tror jeg man kan følge de og samtidig kutte ut de matvarene som ifølge blodtypedietten ikke er bra -tror du ikke også ?

      Min store utfordring er å lage mat som er ok for alle 4 gruppene, uten at det blir ensidig ....

      Iallefall tror jeg at man må også inkludere det man liker som f.eks. sjømat-vilt, men som det står i min bok tenke på mengden man inntar ;-)

      Har du flere ideer-tips-tanker så ikke nøl med å skrive mer :-)

      Ha en fin dag !

      Slett
  2. Flott innlegg! Jeg har lest kapittelet som angår min egen blodtype - O - og tildels prøvd å endre noe av maten. Ikke alltid like lett, og det har vel mer eller mindre sklidd ut.

    Takk for kommentar hos meg på artikkelen om revmatisme og kosthold, http://smakebiten.com/2010/11/11/revmatisme-og-kosthold/, vi har tydeligvis endel av de samme tankene. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      ...at det ikke er enkelt er helt sikkert, særlig når alle har forskjellig blodtype også skal man liksom kutte ut ting man liker, men man får fokusere på det som er igjen og skeie ut innimellom ;-)

      Har lagt deg til på blogglisten min :-)

      Slett
  3. Hei. Jeg og mine sønner har alle B blod. Og jeg har lest om dette før. Og så skal ikke B typen ha noe skalldyr, reke, kreps, og.l.og med at jeg eier en gård som eier en øy ute i havgapet på Hvaler. Så har jeg værnet reke og hummer og krabbebestanden der ute. Noe fiskerne der ute er sinte for. Selv om jeg ikke spiser reker og div.dyr. Som b type blod. "A fun fact".

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)