1. sep. 2013

Solbærmarinade til Viltkjøtt - Hjort

Hjort i herlig marinade, en av de bedre middagene denne sommeren, lett grillet...

Ikke bare en av de bedre men kanskje den beste, 
det er sjelden vi har hjort siden det er mest villsvin som faller under jakten ;-)
denne gangen kom det ett helt lår inn på benken som var ferdig delt i 6-7  steiker.

For en luksus, 
Hjortekjøttet har sterk, god viltsmak og meget mørt,
passer derfor kjempeflott til  biff, roastbiff eller som her grillet på bordgrill i tynne skiver.

Hemmeligheten for å utnytte mørheten i kjøttet er å steke det raskt,
likeledes er det best med en kort marinering for å beholde den typiske viltsmaken.


Siden jeg fikk boken 'Solbær' fra Norge, 
har jeg åpnet øynene litt for hvor mye solbær kan brukes til,
 og hvor godt det er sammen med kjøtt, særlig viltkjøtt og and.

Det enkleste er å koke konsentrert  saft med litt sukker, det er holdbart og kan brukes til de fleste oppskriftene. Se HER hvordan du gjør det uten saftkoker, eller i små mengder.
Solbæreddik er også godt i både matlaging og salater, oppskrift HER.

Marinader kan lages av så mangt, 
de fleste oppskriftene blander mange smaker,
målet mitt var å bevare den gode kjøttsmaken, 
få kjøttet mørt (så ikke hvor mørt det var før jeg skar i det),
med ett snev av solbær, jeg brukte derfor ikke rødvin i tilegg bl.a.

Solbærmarinade til Viltkjøtt


1 dl konsentrert søt solbærsaft
2 ss solbæreddik (eller eplesidereddik)
2 ss olivenolje
1/2 ts pepper
1 dl frisk timian og rosmarin
2 laurbærblad
1/2 ss knuste enerbær
1 løk
2 hele knuste hvitløksfedd




Oppskriften passer til 7-800 gram kjøtt marinert i en plastpose, 
ved bruk av en pose trenger du mindre marinade enn om du bruker en bolle.

Ha alle ingrediensene i en pose, tilsett kjøttet  helt eller i skiver.
Få ut all luften av posen og surr igjen åpningen,
ved å snu posen rundt skal marinaden nå fordele seg jevnt utover kjøttet.
 
Helt kjøtt kan marineres i 3 timer, hvis du marinerer det ferdig delt opp holder det med 30 minutter.
 Snu på posen minst en gang for å være sikker på at marinaden kommer til på alle sider.


 
 Når kjøttet komer ut av marinaden ser det litt grått og trist ut,
 men ikke la deg lure av utseende ;-)



Etter å ha blitt delt i skiver kom den friske fargen frem igjen ....



Da er kjøttet klart til å stekes, vi har en elektrisk bordgrill, nesten som raclette-maskin, som passer perfekt til en slik middag:
Hver enkelt kan ta bitene rett fra grillen og velge om de vil ha det lite eller godt stekt,
ingen står fast foran stekeovnen ;-)
-maten blir ikke kald før den nytes...




 Salt og pepper has på etter at de er stekt,
en god rødvin til de voksne og vann til barna ;-)

En god rødvin til vilt er blant annet en blanding av Merlot og Cabernet,
 lagret på eikefat, fra Frankrike off course ;-)

Har du ikke en slik bordgrill, kan du selvfølgelig steke de i smør i stekepanna,
men husk sterk varme og ikke stek for lenge ;-)

Når man nyter en slik fantastisk god middag så blir det ingen bilder,
 av den ferdige maten.
Hvem  tenker vel på å ta bilder når det smaker så godt at du tror du har kommet til paradis,
 og ikke vil at måltidet tar slutt...
... utrolig hvor mye plass man har i en mage hihi

Passende tilbehør er f.eks. en kald potetsalat, grønne aspargesbønner...
Ellers bør alle fantastiske måltider begynne med en enkel salat (mens grillen varmes opp)
- oppskrift på en god søtpotetsalat finner du HER

Bon Appétit :-)

 




2 kommentarer:

  1. Behøver ikke bilder for å huske denne middagen her. Jeg husker ikke hva rødvinen lagret på eiketønner het heller. Og den lille touchen av solbærsmak er bare helt fantastisk sammen med hortekjøttet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kunne ikke sagt det bedre selv ;-)

      Vel favorittvinen til and og vilt er Guilhem sin, men vanskelig å få tak i i Norge, bortsett fra på ett par restauranter, men hvilke ???

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)