Er veldig fasinert av gameldags matlaging og konservering, man
kontrollerer jo alt man har i maten istedetfor det man kjøper ferdig. Begynte i
det små når jeg var liten ved å legge ned pærer i sukkerlake, turte ikke den gangen å prøve
sterilisering, da jeg ikke fant noen ordentlig forklaring på hvordan...
Når jeg ble voksen og ramlet ned i frankrike og så alt tilbudet om
ting til konservering så føltes det nesten som om å bli satt tilbake i
tiden og da var det jo bare å sette igang, så nå etter noen år i
'bransjen' føler jeg meg ganske 'flink' :-) og det er masse jeg har lyst
til å prøve ut...
Og hva passer vel ikke bedre som spiselig julegave, enn hermetiserte godbiter ;-)
I går var det ukens handledag og svin på tilbud, så da kom det 10 kg
kotelettkam opp i handlekurven, litt skremmende med 26€ på budsjettet
men det gikk akkurat :-)
...og i skrivende stund har jeg 9 nedfryste små
steker eller kjøtt til wok etc, en godt fordøyd sparerib middag og to i
fryseren og ett stor glass på vent til sterilisering, samt ca. 15 glass
med pålegg: RILLETTES, hvet ikke hva det kalles på norsk men det er
svinaktig godt ;-) og lett å lage til tross for laaaang koketid...
Her er en av 'barnas' favoritter : nesten som leverpostei uten lever ;-)
-laget av vilssvin, hvorav den mørke fargen-
-laget av vilssvin, hvorav den mørke fargen-
Oppskrift til ca 8 syltetøyglass str 370g:
2 kg svinekjøtt i biter mindre enn 3 cm, må være fete biter!!
(egentlig brukes halsen på svinet: mye fett!)
30g salt
2ss grovmalt pepper
2ss tørket timian
3-4laurbærblad
1ss allehånde (levert av snille fans fra Norge: merci!)
ca 8 dl vann
Ha alle ingredienser i en passe stor kjele sett på lokk, og kok dvs la det trekke... i tre lange
timer...hvis det blir formye vann/kraft : ta av lokket, i prinsippet
skal det kokes til det ikke er mer vann... ca tre timer men det passer
seg selv ;-)
Slik ser det ut første timen:
Slik ser det ut når det er ferdig og litt avkjølt:
Nå er det opp til deg å velge om du vil sterilisere glassene, fryse ned eller spise opp innen ett par uker ;-)
Julegave, toast, aperitif, fingermat, pålegg... Flere ideer ?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)