Allehelgensdag "Toussaint" 1. November er helligdag i Frankrike i helligdag,
det er dagen hvor man minnes de døde og kjøper krysantemum for å sette på gravstedene.
Familielunsj er en selvfølge.
Nå er det gått 14 dager siden jeg lagde Kvede godteri, eller man kan kanskje kalle det kvedegele, siden det er nå veldig likt seigmenn som vi kjenner fra barndommen, det kommer jo bare ann på fasongen.
For å hedre alle gamle bestemødre og mødre på denne 'minnedagen' synes jeg det passet å ta med kvedegele til familielunsjen. Det er svært få som fortsatt lager dette og den kjøpte varianten er forferdelig ...
Altså, nå som gelemassen har stått og tørket i 14 dager er den blitt tørr og ferdig til å deles i biter og serveres, den kan også oppbevares leeenge.. helt til Jul.
Dette er veldig søtt, men jeg vil likevel anbefale og rulle de i sukker ved servering,
eller hvis du gir de bort i gave, for at de ikke skal klistre seg sammen.
Nedenfor har jeg gjentatt innlegget om kvede, så de som vil kan få med seg hvordan man kommer til dette stadiet. Det er foresten en orginal og god idee til Hjemmelaget Julegave.
Ligner på pærer, hører til eplefamilie...
Derimot oppskrifter med kvede er vanskelig å finne på norske nettsider ;-)
Da er mine franske lokale kokebøker gode å ha :) nå er kvede-godteri og gele i box ;-)
Først og fremst må sies at kvede er steinharde,
og vanskelige å skrelle, rense, heldigvis så er det ikke nødvendig :)
og vanskelige å skrelle, rense, heldigvis så er det ikke nødvendig :)
Kvede Konfekt
Vask
og del dem i 4, ha dem i en kjele og fyll på vann så det dekker
akkurat.
La koke i 45 minutter eller lenger hvis nødvendig. Fruktkjøttet skal enkelt kunne moses.
La koke i 45 minutter eller lenger hvis nødvendig. Fruktkjøttet skal enkelt kunne moses.
Sil av vannet , som du selvfølgelig ta vare på for å lage gele ;-) , la det renne godt av seg.
Mos
fruktkjøttet igjennom en sil eller en 'greie' som er laget til
formålet: står nå høyt på ønskelisten ;-)
Etter iherdig arbeid fikk jeg alikevel presset ut 632 gram fruktmos av mine tre kveder: Bravo!
Etter iherdig arbeid fikk jeg alikevel presset ut 632 gram fruktmos av mine tre kveder: Bravo!
Mål
opp lik mengde sukker, ha begge deler i en kjele og kok opp på middels
varme, under omrøring, først for å blande alt sammen veldig godt
deretter for å unngå at det brenner seg ;-)
La
koke (og ikke glem å røre) til blandingen er mørknet litt, litt
blankere og begynner å slippe kantene på kjelen. Ca 25 minutter, men har
du en blanding på flere kg kan det ta lenger tid.
Når
blandingen er ferdig spres den utover et fat, i skåler osv. poenget er
at den bres utover i ett 2-3 cm tykt lag. Blandingen skal nå tørke i
minst to uker, kanskje trenger den tre uker ....
La stå i romtemperatur (men ikke for varmt) med ett papir, eller fluenetting over/ rundt seg.
Men må ikke dekkes til med plast, blandingen skal tørke :)
La stå i romtemperatur (men ikke for varmt) med ett papir, eller fluenetting over/ rundt seg.
Men må ikke dekkes til med plast, blandingen skal tørke :)
Etter
at den lange ventetiden er over skjæres blandingen opp i små ruter
(passe godbitstørrelse) med en skarp kniv. nå har du veldig søte rosa kvedegodbiter,
rull de eventuelt i litt sukker så klistrer de seg ikke sammen ;-)
Bilder øverst i innlegget,
men kan forsikre at blandingen smaker godt og har fått tommelen opp fra en innfødt ;-)
(passe godbitstørrelse) med en skarp kniv. nå har du veldig søte rosa kvedegodbiter,
rull de eventuelt i litt sukker så klistrer de seg ikke sammen ;-)
Bilder øverst i innlegget,
men kan forsikre at blandingen smaker godt og har fått tommelen opp fra en innfødt ;-)
Kvede Gele
Vei
kokevannet til kvedene og tilsett lik mengde sukker. Kok opp og la koke
minst 12 minutter men aldri mer enn 18 minutter. Når du stikker en
tresleiv i blandingen og løfter den opp skal den siste dråpen bli
hengende, dette kalles dråpeprøven og viser at blandingen er ferdig ;-)
Gele'n
helles i ett sterilisert glass (gjør dette klart på forhånd), sett på
lokket og snu glassene på hodet, la de stå slik minst 24 timer før du
rydder de på plass. Gele'n kan lagres hele vinteren.
Klikk her for mer opplysninger om å lage gele.
Kvede Pai med epler
Hvis
man ønsker å lage syltetøy er det samme fremgangsmåte som ved å lage
konfekt, avslutt når blandingen har kokt ca 15 minutter før den blir for
tykk.
Kan med fordeles lages med kun halv sukkermengde ;-)
Kvede og Epler passer fint sammen (de er jo søsken) og må gjerne blandes i syltetøyet.
Jeg tok av litt syltetøy for å lage søndagsdessert :)
I blandingen hadde jeg ett eple skjært i små terninger:
Skjær snitt i eplet so ett rutenett og deretter skjærer du bitene av ;-)
Blandes i kvedesyltetøyet, ha i en skvis sitronsaft.
Ta en paideig, helst hjemmelaget men det er såre enkelt og bruke en ferdigkjøpt ...
legg
den flatt utover ett stekebrett og smør syltetøyet utover midten så det
står igjen en 2-3 cm bred kant rundt det hele. Strø over hakkede
mandler.
Stek i ovnen på 200 grader ca 20 minutter.
Stek i ovnen på 200 grader ca 20 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
...til stor glede for bloggforfatteren :-)