23. nov. 2012

Spis opp maten din :)

Det er jo europeisk uke for å forminske svinn av mat, og det passer jo godt for bloggen min siden jeg er veldig opptatt av å minske matsvinn ;-)

..og svin på skogen : les villsvin...

Som jeg skriver i innledningen på bloggen :

Jeg liker ikke sløsing!!! alt skal brukes ;-) 
-og er det ikke mulig så skal det i hønebøtta og ikke i søpla :-) 



Det er matvettreglene her i huset, og det gjennomfører vi slik:

- vi har handledag en dag i uken og jeg har ett 'maksimum' budsjett  og handler etter liste, med selvfølgelig litt etter hva som frister i butikken, men det er utrolig hvor bevisst man blir etterhvert på hvor mye man kan spise i løpet av en uke.
- når jeg planlegger middag så ser jeg alltid etter om det er noe som bør spises raskt og bruker eventuelt dette i dagens matlaging, være seg kjøtt eller grønnsaker, fisk spises alltid den dagen den er kjøpt eller fryses ned.
- under middagslagingen vurderer jeg nøye hva som må skjæres bort og hva som kan spises, f.eks. brokkolistilken er fullt spiselig, og potetene kan beholde skrellet hvis de ikke er spesielt stygge/dårlige.
- alt skrell og avskjær under matlagingen går til hønene/kompost/katt/hund etc.
-  man forsyner seg med måte, man kan som regel ta til seg to ganger.
-  man spiser opp det man har på tallerkenen, som til slutt gjøre ren med en bit baguette.
-  skrell, benrester, overflødig fett etc. går i hønebøtta/komposten
-  salaten fordeles på tallerkenene før vi begynner og bollen tømmes.
- hovedretten spises opp før man begynner på ost og dessert, hvis det derimot er mye, kan det brukes neste dag, i omeletten eller en annen rett. 
- har du tatt til deg brød, spiser du det opp. Alt brød som blir igjen i kurven tørkes og kan brukes i ett utallig forskjellige retter. F.eks. gratenger, dessert brødpudding, kjøttdeig, sprøstekte i salat eller suppe...

- kjøttpålegg som går ut på dato kan stekes og brukes til stekt egg eller i omelett, i suppe etc.
- hermetikk er fullt mulig å bruke etter anbefalt bruksdato... 
- grønnsaker som blir myke kan friskes opp i litt vann eller kokes...
- fiskerester eller kjøttrester: kok kraft!

Godt eksempel på mat som er spist inn til bena, ikke en gang katten vil ha restene ;-)

- misslykkede retter kan som regel reddes:
  • brent i bunnen av kjelen: bytt kjele uten å skrape rent bunnen
  • for mye salt, ha i en rå skrelt potet, den trekker til seg salt, ha i melk eller fordel det på to middager og tilsett ingredienser som ikke er saltet.
  • brent gratengen på toppen: skjær av lokket... 
 Det er viktig å oppbevare maten riktig, her finnes det mange gode artikler og råd å finne.

Her er en link til ekte fransk restemat, den er så god at jeg lager rester med vilje bare for å lage retten: Miroton


Her finner du min fire restemiddager/lunsjer på denne bloggen

Her er 27 resteoppskrifter fra min andre blogg :)

I følge siden matvett: Hvert år kaster nordmenn over 300 000 tonn mat
Her er link til matvett.no med ti gode tips til å kaste mindre.

Ifølge bygdekvinnelaget kaster man i Norge : sitat : Totalt kastes det 377 000 tonn mat i Norge. Hver og én av oss kaster drøyt 50 kilo mat i året - som tilsvarer 25 prosent av all maten som omsettes. Dette representerer en verdi på 18 - 20 milliarder kroner og er ikke medregnet data fra primærproduksjon og storhusholdning, hoteller og restauranter. Det er husholdningene selv, og ikke butikker, restauranter eller grossister, som står for største delen av kastingen.

Her i Frankrike er det svært ille man kaster mellom 20-30 kg mat per person.

Frankrikes fire råd er : 
  1. Handle inn fornuftig = handleliste
  2. Oppbevar maten riktig
  3. Hver oppfinnsom på kjøkkenet
  4. Bruk rester 
I følge denne siden  kaster hvert år hver franskmann 20 kg mat,
7 kg er fortsatt i orginal embalasje og 13 kg er rester.

På verdensbasis kaster vi hvert år like mye mat som de som sulter kunne levd av, det er litt skremmende...

Her i Frankrike jobbes det med at butikkene gir det som går ut på dato til foreninger som Røde kors og Resto de coeur  som igjen lager middag og distribuerer mat til de fattige (med eller uten husly), flott initativ, men kunne vert mye bedre...

Hvet du om lignende tiltak blir gjordt i Norge ?

Mya av 'sløsingen' finner sted før det kommer i butikkene og mye i butikkene, altså før det kommer hjem til oss forbrukere...

Årsaken til sløsing i hjemmet har mye med god økonomi å gjøre, er man fattig så passer man på det lille man har. De som har ett høyt budsjett er mindre nøye med å ta vare på det de har kjøpt og betalt. 
Har jeg rett ? Føler du deg truffet ? Er du en av de som ikke sløser ?  Hva er dine tiltak mot sløsing ?

Synes også man burde tenke på sløsing eller ikke å sløse på mange andre områder, som f.eks. vann, strøm, klær, vaskemidler, usunn mat... Har jeg glemt noe.. JA, bilkjøring !

Men hvorfor skal vi slutte å sløse da ? og særlig siden vi fint kan betale alt dette !

Vil du følge meg på Facebook så er jeg her :
http://www.facebook.com/pages/Matbloggen-godt-og-billig/206302649452070









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)