10. sep. 2013

Får i Kål

Norsk tradisjonsmat på sitt beste,
ikke glem fårikålens dag siste Torsdag i September :-)

Norskere blir det ikke ,
 heldigvis får jeg ofte tak i sauekjøtt her i Frankrike og det er jo perfekt til fårikål ;-)

Så enkelt og så godt ....


Det er vel ikke en helt presis oppskrift på fårikål, 
eller det er så enkelt at man ikke leter etter en, 
ikke tuller man med fårikål heller og lager nye varianter... 

HER på fårikålens venners nettside finner du en 19 vers lang sang om fårikålens historie, 
om hvordan fattigmannsmat ble til allemannsmat og hvorfor man servere akevitt til Fårikål.
Under 'om oss' finner du mer fakta om fårikål, 
f.eks. er det ingen opplysninger om fårikål nedskrevet før på slutten av 1800-tallet, 
den nærmeste oppskriften er Gås i Kål, hvor man kan bytte ut gås med lam,
høres spennende ut ;-)
HER er gruppa deres på Facebook.
over til oppskrift...

Får i Kål


-til 4 porsjoner og litt rester-

1,5 kg Fårekjøtt
1 kg Hodekål
3 dl Vann
1 ss Hel Pepper
2 ts Salt
(evnt. mel)

Mengden kål og kjøtt er gjerne lik i de fleste oppskrifter,
jeg foretrekker litt mer kjøtt siden det gjerne inneholder litt ben,
men det er ingen grunn til å være helt nøyaktig.
Alle deler av sauen kan brukes,
det mest vanlige er hals og de deler som ikke går til 
pinnekjøtt, lammestek og koteletter. 
Kjøttet skal være fett, ellers kan du ha litt smør i gryta.



Del  kjøttet i passende deler.





Del hodekål i båter.







Legg kjøtt, kål, (mel), pepper og salt lagvis i en stor kjele.
Hell over vann.





Kok opp og la koke på svak varme i 2 (+) timer.
Hell på mer vann hvis nødvendig.
Kjøttet skal løsne fra bena.



Kan lages ferdig på forhånd og varmes opp,
sies som de fleste gryter og være aller best på andre oppvarming ;-)


Serveres med kokte poteter, 
som du godt kan legge på toppen og dampe de siste 45 minutene,
 hvis du skreller eller vasker dem godt.


Ett dryss med persille gjør seg godt på toppen både for øyne og smak,
og ett glass akevitt for fordøyelsen ;-)





Til bords, maten er servert :-)


NB: Siste Torsdag i September er Får i Kål'ens dag !




2 kommentarer:

...til stor glede for bloggforfatteren :-)