17. jan. 2013

Tapas eller fingermat til aperitif

Helt tilfeldig en dag fikk jeg en idee om å bruke butterdeig til å lage aperitif eller fingermat toasts.


Du kan kjøpe butterdeig eller lage det selv og fryse ned i porsjoner.

Oppskrift på en stor porsjon butterdeig :

Butterdeig:

500 g mel
400 g smør (kan reduseres til 1/4)
1 ts salt
2,5 dl kaldt vann


Bland mel, vann og salt til en deig.
Kjevle ut deigen og ha smør på 1/3, ved å skjære skiver med en ostehøvel, brett over og kjevle ut.
Fortsett til alt smøret er kjevlet inn. Legg deigen kaldt innimellom hver utkjevling hvis nødvendig.
Ha på smør, brett, kjevle, smør, brett, kjevle...
Gjenta prosessen minst 6 ganger, det er dette som gir de tynne flakene under steking.
Deigen kan brukes med en gang eller oppbevares kjølig.

Klikk HER hvis du vil se ett mer detaljert innlegg.

Kjevle ut butterdeigen, og skjær med en bakkelspore eller pizzahjul ønsket fasong og størrelse.
Jeg falt for denne diamantfasongen,
og hadde jeg brukt en lang linjal med 3-4 cm bredde ville de blitt helt like ;-)


Stekes på 200 grader (uten varmluft, 180 med varmluft) i ca 10 minutter, de skal blåse opp og bli gyldne.



Deretter kan de fylles med hva du måtte ønske,
det passer godt med en majones-krem for å lime bitene litt sammen.


Vi har prøvd reker med aioli, gravlaks med sennepsmajones, 
skinke med majones og stekt kaninlever med smør. 
Pynt med kruspersille, gressløk, oliven, slangeagurk, sylteagurker osv.






Jeg synes de ble kjempelekre, morsomme å servere og ikke minst lettere å spise en vanlig toast.

Gleder meg til å prøve rillettes både av kanin og laks, paté, makrell i tomat, ost, potetsalat og andre grønnsakspålegg er fine vegetaralternativer.

Og hvorfor ikke noen søte varianter til dessert ?

Har du noen gode forslag til fyll ?

Legg gjerne igjen en kommentar og har du en blogg kan du også legge igjen en link.

Her er en hjertevariant med rillettes:

Stikk ut hjerter og legg på ett stekebrett, hvis du prikker dem med en gaffel, blåser de ikke opp,
hvis du ikke gjør det blåse de opp og kan deles i to ;-)


Fylles etter ønske.


Litt grønnt gjør seg alltid...






2 kommentarer:

  1. Mmm det så veldig godt ut, det må prøves.
    Marit.

    SvarSlett
  2. Merci :-)

    Var kjempegøy og lage og så veldig 'profft' ut, bedre enn på bildet...

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)