5. jan. 2013

Galette de Roi

På Helligetrekongersdag i Frankrike er det tradisjon med 'galette des rois'


Det er en kake med en 'fee' i, de som får feen vinner kongekrona,
 noen ganger får de også lov å velge en dronning... 
Nesten som mandel i grøten i Norge...


Kort fortalt er det en romersk fest ved juletider og i begynnelsen av Januar, hvor slavene fikk servert kaken og den av de som fikk 'feen' ble utnevnt til konge for en dag.

Her kan du lese mer på wikipedia, ... på fransk ;-)


Det er flere utgaver av kaken vi har prøvd ut to forskjellige.
Den ene er Butterdeig/paideig med mandelkrem og den andre ligner på kringle.
Smaker kan variere fra sted til sted i hele Frankrike.
Hver boulanger / baker har sitt mønster på toppen, akkurat som brød.

Min favoritt:

 

Oppskrift på 'Galettes des Roi':

Butterdeig: dobbel porsjon/to kaker:

500 g mel
 litt salt
 2 1/2 dl vann
 400 g smør

Vann, mel og salt arbeides sammen til en fast deig.
Kjevle ut deigen og ha på kaldt smør med en ostehøvel.
 


Brett over og kjevle ut, ha på smør, brett, kjevle ut....
Selvom du blir ferdig med smøret skal deigen kjevles ut minst 6 ganger,
for hver gang blir den mer og mer flakete og blåser seg opp  ved steking ;-)
Hvis deigen blir for varm og smøret smelter , legges den i kjøleskapet ca 20 minutter, og du kan fortsette.

Frangipane krem
 
- 200 g malte nøtter (mandler - men vi bruker valnøtter)
- 100 g melis
- 2 egg
- 100 g mykt smør

Bland mykt smør og melis, tilsett malte mandler og ett og ett egg, rør godt i mellom, 
går lettest i en kjøkkenmaskin, eller med elektrisk visp.


- 1 fève 
- 1 egg
 1 krone


Kjevle butterdeigen ut i to sirkler.
 (halvparten av deigen, den andre delen skal brukes til noe annet senere i uken, 
kan eventuelt fryses, eller lag 1/2 porsjon )
Omtrent like, lurt og bruke ett lokk til å stike ut. Ca. 3-5 mm tykke.


 Legg den ene på bakebrettet smør utover nøttemassen, en ekte baker har den i en sprøytepose og sprøyter massen på i en spiral...


 Legg 'feen' i en ytterkant, 
mindre tjangs for at du etterpå prøver å dele den i to eller den er synlig etter at kaken er delt opp. 


Legg den andre deigsirkelen over og tett kantene (smør egg imellom som lim).
Pensle kaken med egg og skjær inn ett mønster eller stikk noen huller.


Stekes på 200° i ca. 20 minutter.




 ...her er en kjøpt utgave:


Kakevariant nr 2...



 Min utgave er inspirert av en tv reportage, om kaken fra Provence området:

Bolledeig, hjemmelaget appelsinmarmelade og vaniljekrem:
Lag bolledeig (på 4-500 g mel), kjevle den ut i avlang lang leiv ca 20x60 cm.


Smør på marmeladen og deretter vaniljekremen (husk å legge i en fee) brett den sammen.


 Legg den i en ring på bakebretter: heves på nytt og pensles med litt egg.
 Stekes i oven på 210° i 20 min.





 På bildet over ser dere en kjøpt variant av sistnevnte.

1 kommentar:

...til stor glede for bloggforfatteren :-)