Lefser eller litt enklere potetlomper hører til ett julebord,
hvem har vel ikke rullet ribberester i lefser ?
hvem har vel ikke rullet ribberester i lefser ?
Anbefaler å lage dem selv hvis dere har tid,
ordentlig moro når det er hjemmelaget og smaken er upåklagelig,
enkel oppskrift som må følges...
ordentlig moro når det er hjemmelaget og smaken er upåklagelig,
enkel oppskrift som må følges...
Til en liten porsjon potetlomper:
1 kg poteter
(+litt med tanke på skrellet som skal skrelles vekk)
200 gram rugmel
200 gram hvetemel
1 ts salt
Potetene kokes med skallet på, skrelles mens de er varme,
det er viktig at potetene er nykokte og varme for at deigen skal bli seig nok.
det er viktig at potetene er nykokte og varme for at deigen skal bli seig nok.
Nå skal potetene helst males minst to ganger i en kvern,
men der må det innrømmes at jeg var for lat til å ta frem kvern og videre få ekstra vask.
Jeg tok derfor potetene og salt i kjøkkenmaskinen med k-elementet/grind'n
og lot den stå å gå minst 10 minutter.
men der må det innrømmes at jeg var for lat til å ta frem kvern og videre få ekstra vask.
Jeg tok derfor potetene og salt i kjøkkenmaskinen med k-elementet/grind'n
og lot den stå å gå minst 10 minutter.
Deretter tilsatte jeg rugmelet.
Klar til utbaking.
Ta små klumper av den klissete deigen,
rull i hvetemel og kjevle ut med masse mel,
det er meningen at resten av melet skal kjevles inn,
du kan også blande inn mer mel før du begynner kjevlingen.
rull i hvetemel og kjevle ut med masse mel,
det er meningen at resten av melet skal kjevles inn,
du kan også blande inn mer mel før du begynner kjevlingen.
Bruk ett lokk til å stikke ut runde lomper.
Lett er det ikke, men jo mer du jobber med deigen jo lettere går det,
som ellers i livet: øvelse gjør mester ;-)
som ellers i livet: øvelse gjør mester ;-)
Deretter stekes de på en takke...
Ja det har man jo ikke i moderne dager...
Jeg brukte en rund flat jernpanne (som jeg også bruker til å steke pizza)...
kanskje dere kan bruke pizzastein,
ihvertfal kan dere bruke en stekepanne (uten fett),
eller steke rett på plata hvis du har en vanlig kokeplate.
kanskje dere kan bruke pizzastein,
ihvertfal kan dere bruke en stekepanne (uten fett),
eller steke rett på plata hvis du har en vanlig kokeplate.
Jeg har også tidligere fått kjøpt takke / rund flat stor teflonplate på jernia,
som også er super til å steke pannekaker på, så fortvil ikke mulighetene er der...
som også er super til å steke pannekaker på, så fortvil ikke mulighetene er der...
Panna/plata/ steinen skal varmes godt opp.
Deretter stekes lompene på hver side, stikk i de med gaffel så de ikke blåser opp.
Stables oppå hverandre så de ikke blir tørre og sprø.
Oppbevares i plast.
Kan nytes med pølser ;-)
...men også med ribberester, kalkunrester, egg og bacon...
..eller med søt honning og kanel...
Hvorfor ikke lage tapas i julen eller til Nyttårsfesten...
Potetkaker - som vi kaller det i Rogaland - kan også nytes med smør og sukker. :)
SvarSlettLitt forskjell på lomper og lefser forresten. Lefser skal det knas i så mye mel som mulig, lomper skal ha minst mulig mel. :)
(Du finner begge deler på bloggen min, bruk søkefeltet)
Flott blogg forresten! Viktig å ikke kaste mat.
Takk skal du ha for ros og presisjoner :-)
Slett...skal kikke på bloggen din med en gang...