8. jan. 2013

Kanin med Olivensaus, tanker om å spise søte kaniner

Kaninkjøtt har ikke vært lett å få tak i i Norge de siste 50 åra,

...nå er det fortsatt ikke lett,
 men ihvertfall mulig å få kjøpt det på mathallen i Oslo.
 Siste nytt fra Norge så hadde noen sett kanin på Meny..

 Kaninoppdrett en forsømt ressurs til matskapet,
lettvint og rimelig med ett ferdig produkt som er sunt og godt.

Da får vi starte kaninoppdrett selv, og nyte gleden av å ha foreldre kosedyr som får mange enda søtere småtasser til glede for hele familien, helt til de havner i gryta,
  gir plass til nye små pelsballer.

De er utrolig flinke til å formere seg, ikke vanskelige i matveien, 
lite plasskrevende og utrolig lette å slakte.



...mer om kaninoppdrett og slakting i bunnen av dette innlegget...

Ikke minst er de utrolig gode på kjøkkenbenken, magert, mørt og godt kjøtt.

Hvis dere nå fortsatt ikke får kaninkjøtt så bruk kylling til oppskriftene mine.

Kanin med Olivensaus



Kaninkjøtt er mørt kjøtt som ikke trenger lang koketid eller marinering, annet enn for å tilsette smak.
Det er derfor ikke nødvendig å planlegge lenge i forkant eller sette av hele helgen.

Har du en hel kanin deler du den opp i passende stykker, får du flere slakt samtidig kan det være lurt å fryse ned like stykker i ønsket antall, som f.eks. 4 lår, to ryggstykker etc. ...

Hvis dere nå fortsatt ikke får kaninkjøtt så bruk kylling til oppskriftene mine.
Linker til flere oppskrifter nederst.

Her kommer enda en oppskrift fra 'Les Halles Cookbook' av Anthony Bourdain's...


Denne oppskriften vil ha en to-timers marinering, jeg hadde bare 1 time så da ble det det ;-)
...med noen små forandringer tilpasset kjøleskapet og meg...

'lapin aux olives'


4 porsjoner

600 gram kaninkjøtt i serveringstykker.
1 liten løk
1 liten gulrot
1 gren stangselleri 
5 fedd hvitløk
suppekvast
persille
hel pepper
3 dl hvitvin (eikelagret chardonney)
-----
litt mel
litt smør
2 dl tomatsaus
0,5 dl epleeddik
3 dl grønnsaksbuljong (i mangel av ekte kraft)
1 dl stenfrie grønne oliven


Ha kaninstykkene i en pose med løk, gulrot, hvitløk og selleri i små biter, suppekvast, persille og pepper.
Hell over vinen og la stå å marinere i 1-2 timer.


 Sil marinaden fra, skill grønnsaker og kjøtt.
 Tørk kjøttet med kjøkkenpapir.


Varm smør i stekepanna. Vend kaninkjøttet i mel og stek i smøret til de er gyldne på alle kanter.


Legg kjøttet til side mens du bruner grønnsakene fra marinaden.
Ha i tomatsaus, eddik, kraft og marinade.
kok opp og ha i kaninkjøttet, la koke ca 45 minutter til kjøttet slipper bena.


Ta ut kjøttbitene, sil sausen, ha kjøtt og silt saus tilbake i gryta, med oliven og litt friske urter.
Kok opp og server, med f.eks. grønne bønner (i hvitløk og smør).




Her servert med grønne bønner, ikke å forglemme en baguette,
 men det passer godt med litt typisk ris eller poteter til ....

Det aller viktigste er å ta godt vare på den utrolig gode leveren,
har etterhvert smakt på lever fra alt fra gris, lam okse til vilt som villsvin, hare, rådyr...
Kaninlever er den aller beste jeg har smakt,
så utrolig god at den reserveres til de som liker mat ;-)

Kan f.eks. serveres som en liten forrett / aperitif:

Skjær den i mindre biter som du ruller i mel blandet med salt og pepper.
Varm smør i stekepanna og stek bitene raskt i veldig varm panne.
Serveres varm på små toast med litt godt smør (ikke for slankedager) og en halv oliven.



Her servert i mine nye butterdeig aperitif diamanter:



Her finner du oppskrift på Kanin med sjokolade og appelsinsaus.
Her finner du oppskrift på kanin i sennepsaus.
Her finner du oppskrift på Gresskar fylt med kaninkjøtt.

...oppskrifter på paella med kanin kommer...

 Mitt Kaninoppdrett for 30 år siden i Norge og i dag i Frankrike...

Da jeg var ca 9-10  år begynte jeg med kaninoppdrett, bare elsker små nudelige kaninunger ! 
Hadde flere rasekaniner og greide og dra med meg foreldre på kaninutstilling, 
fikk noen rosetter osv kjempegøy! og lærerikt…


Nå formerer jo kaniner seg veldig fort og blir fort mange, man kan ikke belage seg på å selge store rasekaniner til andre oppdrettere eller som kosedyr og siden jeg allerede var lidenskapelig opptatt av å lage at, var det veldig naturlig å slakte dem, og med en pappa som (motvillig) slaktet, 
 mamma som solge slakt til venninder på jobben ;-) 

Og så ble det selvfølgelig noen med inn på kjøkkenbenken.
Så ble kaninstallen til hestestall… og det skulle ta nesten 30 år før jeg fikk anledning til å starte på’n igjen..

... nå i Frankrike hvor alle gamle på gårder med respekt for seg selv,
og andre har kaniner på lik linje med høner osv.

...mer om kaninoppdrett og slakting i bunnen av dette innlegget...



Så for snart ett år siden fikk jeg to kaninmammaer, Timidette og Penelope:


…noe minstejenta har mast lenge på, men mamma er litt vanskelig og prøver å prente inn at mamma kaninene kan få navn og koses med, men barna er til middag, ikke lett å forstå :-(
men helt nødvendig da 2 fort blir til flere.
Nå tok det litt tid å få tak i en hanne, litt for lang tid syntes damene så en natt gravde de seg under gjerdet (som jeg hadde lagt 20 cm ned i jorda…). Heldigvis fikk vi tak i dem, 
men den ene etter to døgn på frifot (de blir ville etter bare noen timer). 

Chantelle var på ferie og jeg var veldig lettet når jeg slapp å fortelle at de var blitt borte…

villkanin…

Etter 28 dager ble vi veldig storøyd, hun hadde laget seg ett kjempeflott hi i ett hjørne og det rørte på seg…






Vi klarte å ikke røre og etter ca 10 dager begynte små hoder å stikke frem, 
vi begynte da forsiktig å røre litt og ettervert løp de alle 8  rundt over alt (men ikke i luftegården…) 
De vokste og vokste men ingen fikk lov til å sette navn på dem, 
Jeg har av en eller annen grunn den reglen at mamma og pappadyrene får navn, de blir ikke spist etter lang og tro tjeneste mens de små forblir navnløse og havner i gryta…
...det er helt nødvendig for å kunne ha nye nøster…
Av litt mangel på plass og gode løsninger så lot jeg barna få bo hos mamma, litt for lenge…
 Når jeg skjønte det fant jeg kjapt en god løsning ;-) og to dager senere fikk Timidette 7 små til, 
denne gangen begynte vi å røre dem med en gang i håp om at de skulle bli litt mindre ville. Det ble 5 ganske tamme og 2 som tydeligvis er preget at villkaninblodet i seg, men det er de to søteste :-) 


2 var blitt til 17 og det var på tide å gjøre noe med det. Så da de var 6 mnd, valgte vi ut en hanne og en hunn (som nå kan få navn, kansje Lucky?), de 6 andre ble slaktet, kjapt, effektivt og i fryseren.


2 kg levendevekt og 1,1 kg slaktevekt :-) 


Kanin er lettere å slakte enn høner, ett slag bak ørene er nok.
Tøm blæra!
Deretter skjærer man ett hakk i skinnet på ryggen og man drar i hver sin retning, klipp av bena, skjær av hodet, som da er gjemt inne i skinnet. skjær forsiktig av endetarmsåningen uten å skjære istykker tarmer etc.

Klipp av bakbeina og du sitter igjen med ett rent slakt som du tar med inn på kjøkkenbenken.
På kjøkkenbenken åpner du buken og tar ut innvoller, ta vare på lever og hjerte.

Oppskrifter finner du er på bloggen og flere kommer.

Etter å ha laget rillettes av kaninkjøtt og andekjøtt, fant Chantelle ut at det var så utrolig godt at alle små kaninpuser heter nå Rillettes, og hun spiser gjerne kanin i alle mulige fasonger, men jeg har lovet å kalle det kylling, så vi spiser ofte kylling med ører ;-)

Jeg håper flere vil oppdage denne ressursen og begynne med kaniner, man trenger ikke større plass enn en vegg på huset, eller en garage/kjeller, altså har man hus og ikke leilighet, er det fullt mulig, 
de tåler fint å bo ute bare de er trekkfritt.
En kanin er forplantningsdyktig alerede fire mnd. gammel men bør bli minst 6 mnd. før det første kullet, 
og kan deretter fint ha 2-3 kull i året :-) Antall unger varierer fra 5-6 og oppover.

-hvis du setter hukaninen inn til hannen to ganger i løpet av et døgn, får du som regel flere unger...
De spiser med glede alt av brød og grønnsaksrester (ikke bare gulrøtter), er veldig glad i gress, 
 de trenger litt kvist å gnage på og høy som grovfor, helst lusernhøy, havre og bygg korn, eller gjerne mais. 

Før de slaktes må de gjærne får tørkede enebærkvister som visstnok gir god smak på kjøttet.
de må altså spise godt for å bli gode:




På sidene til Norges Kaninavlsforbund finner dere alt av opplysninger om foring og stell, adresser til alle lokalforeninger og alt man trenger å vite om kaninoppdrett, unntatt hvor man får kjøpt kjøtt, men jeg vil bli veldig overrasket om de ikke kan svare på det i hver enkelt lokalforening, så hvorfor ikke ta kontakt.


her er linken ihvertfall...

Det er en mengde kaninoppdrettere av rasekaniner i Norge (var medlem da jeg var 10-12 år gammel),
de driver mest med utstilling, men jeg tror ikke på at alle kaninunger i ett kull er gode nok til utstillinger,
da blir ihvertfall kvaliteten dårlig ;-)
Så hvis mange nok roper etter kaninkjøtt så vil de nok få øynene opp for å tjene litt ekstra på kaninene sine.
Kaninkjøtt er ypperlig slankemat, passer nå i januar... ...og resten av året ;-)

 Alle konstruktive kommentarer og spørsmål er velkomne.
Har du meninger om kaninoppdrett,
 og ikke minst hvordan man forklarer barn at kjæledyr er spiselig, 
skal vi vokse opp og bare spise sinte slemme okser, sure høner og griser som blir til svin...

Eller er det lov og glede seg med disse søte små,
 spise dem litt senere for å få nye søte små...



En enkel måte å følge bloggen på er å:
1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer
2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)
I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert av alle nye følgere, G+ og liker ;-)



10 kommentarer:

  1. Det her var kontroversielt, men jeg er enig at vi trenger denne diskusjonen. Vi må rett og slett ta konsekvensen av hva vi gjør, ikke hvordan vi synes at verden skal være. I sin ytterste konsekvens, blir det enten galt å slakte og spise kjøtt, eller ikke i det hele tatt. Ikke spise kjøtt, bruke sko eller klær laget av dyreprodukter og kanskje ikke heller spise produkter så som egg og melk. Ikke spise fisk eller skalldyr.

    For mitt vedkommende velger jeg å spise kjøtt. Jeg forsøker så godt jeg kan å følge med på hvordan dyrene har det og hva slags mat og annet de får å spise. Jeg har sluttet å bruke pelsprodukter.

    Jeg liker hvordan du aler opp dyrene dine og at du viser dem den respekten de fortjener. Jeg synes også at det er veldig viktig å formidle dette til den oppvoksende generasjon. Melk feks, er ikke bare noe du får på en kartong i butikken, det er et dyr som har produsert den og en bonde som har investert hverdagen sin på matproduksjonen. Leverpostei er faktisk også noe fra et dyr med store uttrykksfulle brune øyne og som kan føle smerte.

    Håper det kommer inn mange forskjelle meninger her og at det blir en konstruktiv debatt! Det trenger vi.

    SvarSlett
  2. Fint innlegg! Har selv forsøkt å legg ut et innlegg med oppskrift på kanin, men måtte stenge kommentarfeltet på grunn av voldsom hetsing. Kanin smaker godt og jeg ser ingen grunn til å ikke spise kaniner, slik vi også spiser andre typer dyr.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      ...og jeg som prøver å provosere og ikke får noe respons...

      Du har jo helt rett i at det er noe tull og skille på de forskjellige, men de har kanskje aldri sett en kalv eller ett lam ???
      ...eller en and som logrer med hagen når vi kommer med mat...

      Respekterer de som velger å ikke spise dyr men ikke halvveis, og synes de burde da se på moralen i å spise melk, ost, egg etc.
      For å dra det veldig langt så burde vi vel ikke spise opp maten deres heller :-)

      Ha en fin helg :-)

      Slett
  3. Dette synes jeg var informativt og spennende! Kanin er veldig godt kjøtt - og som jeg ser også effektivt å avle frem!

    Skal man begynne å moralisere om man kan spise søte små dyr så må det (som alle øvrige har nevnt) gjelde for alle dyr vi spiser!

    Takk for godt innlegg :)

    SvarSlett
  4. Så spennende å lese dette. Vi har selv hatt noen kosekaniner, men jeg vurderer nå å utvide og begynne å avle litt til eget bruk. :) Jeg tror ikke det vil være noe problem å forklare dette for ungene, vi spiser da både rudolf og bæ bæ lille lam allerede. ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha :-)

      Ungene aksepterer som regel set vi voksne sier, mine synes det er helt ok så lenge de kan ha 1-2 voksne som har navn og ikke blir mat. Dessuten er det morsomt å få nye små og hvis man ikke spiser de andre er det jo ikke plass til flere nøster ;-)

      Lykke Til :-)

      Slett
  5. Så fin informasjon du har her :). Dette var en glede å lese :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :-)

      Er svak for kaniner ;-)

      Slett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)