20. jan. 2013

Hjemmelaget Butterdeig

Butterdeig kan brukes til så mangt, både kaker og salte kreasjoner.

Her på bloggen finner du allerede Napolonskake, en fransk Galette de roi, tapasideer og middagsforslag.



 Flere oppskrifter kommer og jeg vil linke til de forskjellige nederst i dette innlegget.

Første step er å kjøpe eller lage Butterdeig, klar ?


Butterdeig


(stor porsjon)

Butterdeig: dobbel porsjon/to kaker:

500 g mel
 litt salt
 2 1/2 dl vann
 100-400 g smør

Vann, mel og salt arbeides sammen til en fast deig.
Kjevle ut deigen og ha på kaldt smør med en ostehøvel.
 


Brett over og kjevle ut, ha på smør, brett, kjevle ut....
Selvom du blir ferdig med smøret skal deigen kjevles ut minst 6 ganger,
for hver gang blir den mer og mer flakete og blåser seg opp  ved steking ;-)
Hvis deigen blir for varm og smøret smelter , legges den i kjøleskapet ca 20 minutter, og du kan fortsette.

 Nå er deigen klar til å brukes i forskjellige retter, du må gjerne også fryse den ned i porsjoner.

Når du lager noe med butterdeig må du enkelte ganger forsteke den uten fyll, lage ett skal.

På fransk heter det 'cuisson au blanc'

Slik gjør du det:

Velg ønsket form, enten det er en kakeform, paiskall eller en liten porsjonsform.
Kle med bakepapir, er den ferdigkjøpt kan du kanskje bruke papiret som følger med.


Kjevle ut et stykke butterdeig (ca 3 mm tykt) legg den i formen og ta av det som er til overs,
ikke ta av for mye for den krymper litt. 


Prikk med en gaffel så deigen ikke blåser opp.
Legg ett  nytt lag med bakepapir.
Ha i ris eller tørkede erter, det fåes også noen leirkuler til formålet.


 Stekes i ovnen 10 minutter på 200 grader.


Ta vekk bakepapiret og stek 5 minutter til.



I en liten form:




Et lite forslag til salte og søte retter laget av butterdeig:

det er bare å klikke på bildene

















Legger til flere linker ettersom de blir til ...

Sett i gang å bak butterdeig så har du både til aperitif-forret-middag-dessert og kake ;-)

Ha en fin Søndag !






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)