19. jan. 2013

Civet au Grand Gibier, Storviltgryte

Civet må være det samme som Daube, med litt forskjellige tradisjoner/røtter ettersom hvor du er i Frankrike,
ihvertfall er oppskriftene veldig like og jeg har enda ikke truffet en franskmann som vet forskjellen,
nå har jeg ikke spurt så mange da...

Civet er en rett i 'ragout' -familien, 'gout' = smak... Med røtter tilbake til middelalderen...

Daube er en rett fra Provense og sydøst frankrike.

Les mer om civet på wikipedia (fransk) her.

Her kommer en oppskrift på Civet of Wild Boar (villsvin),
med som alltid noen små forandringer,
 fra boken 'Les Halles Cookbook' av Anthony Bourdain:

Storviltgryte - Civet


til 8 personer.

2 kg suppekjøtt av storvilt eller okse
1 stor løk
1 stor gulrot
1 stor purre
8 hvitløksbåter
5 dl rødvin
------
salt og pepper
smør
2 ss hvetemel
5 dl viltkraft
suppekvast
2 ss eddik
4 ruter mørk kokesjokolade
persille
Kjøttet skjæres i biter, løk, gulrot og purre i terninger, 
alt has i en bolle med hvitløk og  rødvinen.
Mariner fra 24-48 timer.




 Sil fra marinaden, skill kjøtt og grønnsaker.


Varm opp smøret i en stekepanne med høye kanter, eller en kjele, tørk av og stek kjøttbitene på alle kanter
 (ikke ha i alle bitene på en gang da blir varmen redusert og bitene vil koke istedetfor å bli brunet).

 

Ta de ut, ha på pepper og salt.
Stek grønnsakene i samme panna, når de begynner å bli gyllne har du på mel, 
rør godt og spe med marinaden.
Ha i kraft og suppekvast (f.eks.: timian, rosmarin og laurbærblad).
Ha kjøttet tilbake i gryta, kok opp og la småkoke fra 2-3 timer ettersom hvor store bitene med kjøtt er, 
de skal bli veldig møre.



Ta gryta av varmen, legg kjøttbitene i ett serveringsfat.
Rør inn eddik og sjokolade i gryta, kok opp.

Hell sausen over kjøttet og server med grønnsaker, poteter eller f.eks. ris.


Hvis du serverer ris til og har tid er det flott og lage former med risen.
-ha f.eks. ris i en liten bolle (smurt med litt olje) legg tallerkenen oppå og snu rundt.
-eller bruk former som du smører og setter på tallerkenen, stapper med ris og fjerner formen.


Bon Appétit !



3 kommentarer:

  1. Det der ser føselig godt ut. Tror ikke du at det går an å bruke elgkjøtt også?

    SvarSlett
  2. Takk skal dere ha :-)

    -og klart dere kan bruke elgkjøtt, selvfølgelig også annet storvilt kjøtt eller oksekjøtt i mangel av vilt, det skal ikke være de fineste bitene på dyret heller ;-)

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)