11. jan. 2013

Nøttekaramel Muffins med Pralinécrême

Praliné er kort fortalt: sukker smeltet til karamel med nøtter som deretter er knust.

Den ble til på 1600-tallet og er kjempepopulært i de populære julekakene 'buche' her i Frankrike.

Som vanlig ble det flere ideer og ønsker i julen enn det ble mulig å realisere, 
så vi har fortsatt litt utover i Januar, 
uansett så blir det ikke noe strengt fokus på magert kosthold før Mormor reiser ;-) 
...det er så mye godt vi må prøve ut først...

Jule'buchen' ble derfor til Muffins med Pralinékrem på nyåret.


Praliné  

-slik jeg tror det skal være:


Ha like deler sukker og mandler (helst tørket i ovnen på 180 grader i 10 minutter)
 i en kjele og varm opp/kok til sukkeret er karamellisert (noen som sa brente mandler ?
Hell blandingen på ett silikonbakepapir eller bakepapir.
Avkjøl og knus i en kjøkkenmaskin med kniv.
Holder seg godt i en tett boks.

Ca 16. Muffins:


300 g mel
1 ss bakepulver
100 g sukker
1 dl knust praliné
2 egg
2 1/2 dl melk
100 g smør

Bland alt det tørre og rør inn det våte, bland godt men blandingen skal ikke vispes.


Hell røra i muffinsformer, som helst skal stå i ett muffinsbrett (eller bruk to former),
jeg får som regel 16 av denne røra.
Stekes på 180/200 grader i 15-20 minutter, følg med.

Jeg skjærte av toppene som blåste opp til tross for at jeg ikke vispet eggene, men det er mye bakepulver i røra, det har også en annen fordel, nei to:
-kremen trekker litt inn i kaka
-restene kan brukes til cakepops

 

Smør Praliné krem / Beurre Praliné


150 g sukker
4 eggeplommer
1 ss maizena mel
2,5 dl melk
200 g smør
1 dl  knust praliné

Kok opp melka, mens du visper eggeplommer og sukker.
Visp inn maizenna melet i eggeblandingen,
deretter vispes sakte inn den kokte melken.
blandingen has i en kjele og kokes sakte opp under stadig omrøring,
 til den har tyknet, skal ikke stå og koke.

La avkjøles litt før du pisker inn det myke smøret og deretter rører inn knust praliné.


Kremen avkjøles i kjøleskapet før den sprøytes på muffinsene.
-det gikk ikke å sprøyte med fine mønster da karamel/nøtteblandingen setter seg fast i hullet, så her ble det smurt utover med kniv.


Strø litt praliné på toppen eller pynt etter ønske.






De ble ikke de lekreste muffins / cupcakes jeg har sett,
 men definitivt en av det beste jeg har smakt ;-)


Nytes med en kopp kaffe og gode venner :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)