14. jan. 2013

Viltgryte med hjort

Det er andre deler på dyret en steik, indrefileter og koteletter...
Og da er beste utnyttelsen gryteretter, en klassiker her i Syd-Frankrike er Daube og Civet...
Her får du  en enkel litt annerledes  utgave...





Da vin er dyrere enn øl og noen leieboere hadde satt igjen en kasse øl...

Brun alle kjøttbiter som er delt i passende biter med og uten bein, har du litt lever eller hjerte så er det bare å ta det med...
Ha i gulrotbiter, løk, litt hel pepper og noen nellikspiker, en kvast timian, øl til det dekker...
Kok på svak varme i ett par timer, se ann kjøttet det jeg hadde var utrolig mørt, med veldig sterk viltsmak...
På slutten av koketiden has i potetterninger, salt hvitløk og persille...
Hvis ønskelig kan sausen/kraften jevnes men som regel holder det med natulig potetjevning...
Husk å ha på mer øl/vann hvis det fordamper for mye, legg gjerne ett lag folie under lokket for å holde det tett....
Serveres  med godt brød !

Virkelig godt og jeg ble veldig forbauset over den veldige viltsmaken, har spist mye elg i oppveksten og spiser nå mye villsvin, hare og rådyr, men det er en av de få gangene jeg har smakt hjort og fra langt inn i skogen ikke fra oppdrett, kan anbefales for de som liker vilt ;-)

Vedrørende mengder så må man se ann hvor mange man er til bords eller hvor mye kjøtt man har,
jeg tar ofte den mengden kjøtt jeg har tilgjengelig og nok grønnsaker så det er mat til alle, f.eks 100g kjøtt og 100g grønnsaker per porsjon.
Siden vi spiser salat først og ost og dessert etterpå er det rikelig...
...og er det skrant spiser vi gladelig bare 50g kjøtt også...

Siden hjort ikke er i alle frysere så bruk gjerne elg eller oksekjøtt, og gjerne de billige bitene med bein... og hvis ikke kjøttet løsner fra beina så kok det gjerne en time lenger, kan lages på forhånd og varmes opp etter ønske...

Bon Appétit !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)