6. jan. 2013

Napoleonskake eller Millefeuille til 20 personer

For noen uker siden var jeg så heldig å få lage kake til ett 70 års lag.

Valg av kake ble diskutert og valget falt på Millefeuille, alle liker Napoleonskake så det var ett sikkert valg.



Siden det var 40 gjester måtte det bli 2 store langpannekaker, resultatet ble en Napoleonskake og en 'rampete' kake med samme kremen, den kommer snart...



Til Napoleonskake trenger man butterdeigsbunner, tykk vaniljekrem og melisglasur.

I Norge har man ett lag butterdeig i bunnen og deretter ett på toppen, i Frankrike har man tre lag ed butterdeig, det er derfor litt mindre tykt lag med kem og man er ikke nødt til å bruke gelatin for å få det stivt nok.

Til denne kaken jeg lagde dobbel porsjon med vaniljekrem til denne kaken i tilegg til at jeg blandet inn 5 dl stivpisket fløte,  for å få til en langpannestor kake.

Butterdeig:

500 g mel
400 g smør
1 ts salt
2,5 dl kaldt vann


Bland mel, vann og salt til en deig.
Kjevle ut deigen og ha smør på 1/3, ved å skjære skiver med en ostehøvel, brett over og kjevle ut.
Fortsett til alt smøret er kjevlet inn. Legg deigen kaldt innimellom hver utkjevling hvis nødvendig.
Ha på smør, brett, kjevle, smør, brett, kjevle...
Gjenta prosessen minst 6 ganger, det er dette som gir de tynne flakene under steking.
Deigen kan brukes med en gang eller oppbevares kjølig.


Kjevle deigen til den har ønsket form. F.eks. langpanne.
Prikk den med en gaffel, for at den ikke skal blåse opp ujevnt i store bobler.


 Stek på 180 grader i ca 20 minutter,
men pass godt på da steketiden kan variere fra ovn til ovn og tykkelsen på deigen.

Vaniljekrem:

2 egg
6 eggeplommer
 200 g sukker (inkludert 30 gram vaniljesukker)
80 gram maizenna mel (8 ss)
1 liter melk


Kok opp melken samtidig som du pisker sammen egg+eggeplommer og sukker, 
når det er godt blandet og skummer vispes maizenna inn. 
Når melken er kokt opp helles den sakte i eggeblandingen mens du visper.

Blandingen has tilbake i kjelen og kokes opp under stadig omrøring, 
den skal bli veldig tykk men ikke koke.

Avkjøles.



Til denne kaken blandet jeg 5 dl stivpisket fløte  i vaniljekremen.

 Del butterdeigkaken i tre like store deler (eller lag tre bunner for en stor kake).

Legg en bunn på ett fat og bre halvparten av kremen oppå.

Legg på ett nytt lag butterdeig.

Spre utover resten av kremen.

Legg den siste kakedelen oppå.


Lag melis av 1 eggehvitte og 3 ss sitronsaft og så mye melis du trenger for å få en flytende konsistens,
 men smørbar. Ta av litt som du blander med sjokoladepulver til å lage mønster med.

Spre først den hvite melisen utover.


Ha den fargede melisen i en sprøytepose eller plastpose, klipp av ett hjørne,
veldig lite hull for at mønsteret skal bli pent.

Tradisjonelt lager man striper, deretter bryter man disse med en kniv annenhver vei,
 ikke lett å sette ord på handlingen, kikk nøye på bildene ;-)


Jeg lagde en kant rundt og skrev Gratulerer med dagen og navnet på bursdagsbarnet,
siden det var en bursdagskake.




Rens opp kantene litt nam...nam...
 Her er kaken pakket og klar til å reise på fest :-)


3 kommentarer:

  1. Gørrgodt som enkelte sier på sørlandet.
    Det er moro å bake napoleonskake. Særlig tatt i betraktning at 1-2 kjøpte napoleonskaker koster mer enn en stor hjemmelaget kake.

    SvarSlett
  2. Jeg googlet butterdeig. det er jo det man bruker til mille feuille. Fikk hundrevis av treff. Men hva treffer jeg? Antall plater butterdeig. Gjerne fra Findus.

    Tusen takk for at du lager butterdeigen fra grunnen. Det er ordentlig morsomt å lage den selv. Hemmeligheten er konsistensen på deigen. At den så vidt samler seg til en klump for ikke å bli klissete.

    SvarSlett

...til stor glede for bloggforfatteren :-)